Имаме доста основания да смятаме, че „Царските конюшни“ са запалени умишлено.

Това каза министърът на културата Боил Банов, предаде репортер на БГНЕС.

Министър Банов даде пресконференция, на която съобщи подробности около пожара в бившите „Царски конюшни“ в столицата, който горя в през нощта на събота срещу неделя.

Участие в пресконференцията взе и зам.-кметът на София Тодор Чобанов.

"Продължавам да съм бесен. Да спрат по този инфантилен, отвратителен и гнусен начин да рушат културното наследство на тази държава. Продължават такива опити и това е отвратително“, каза министър Банов.

„Царските конюшни към момента се пазят по начин, по който се пази цялото културно наследство“, допълни той и увери, че няма никаква възможност за надстрояване, разрушаване и промяна на автентичния вид, освен реставрация.

„Ще активираме максимално бързо процедурата по даване предварителен статут на културна ценност, така щото да демонстрираме ясно, че това, което говорим, не е някаква шега. Дали нещо е горяло, дали е напълно изгоряло или частично, законът си е един и същ. Ние можем да му дадем статут и да изискваме пълно възстановяване и това правим“, каза още Банов.

Той обясни, че в рамките на Закона за културното наследство министърът на вътрешните работи, е поел ангажимент да възстанови щетите и да се преизгради покрива, а сградата да се стабилизира.

От своя страна заместник-кметът на София Тодор Чобанов също изрази съмнения, че възникването на пожара едва ли е случаен инцидент. „Опитът от последните десетилетия показва, че такива обекти имат този вид проблеми. Тук нашата тревога остава. Сега работа на разследващите органи е да проучат и докажат какъв е характерът на събитието, как е настъпило. Всички имаме тази тревога и тя не е без основание, че тук става въпрос за умишлено действие“, смята Чобанов.

Той допълни, че при пожара е пострадала една от най-старите и значими части на комплекса. Чобанов увери, че политиката на кмета на столицата и цялата администрация в МК е старините да се пазят в оригиналния вид, а всякакви въздействия върху тях намаляват тяхната културна значимост. „Това е ценност, която е важна за туризма, за паметта на софиянци, а в случая става въпрос за държавност“, аргументира се зам.-кметът на София.

Сградите, които са паметници на културата и са с неясна собственост, са много, а до момента са открити 7 от собствениците на „Царските конюшни“. След като комплексът бъде вписан със статут на национална културна ценност, това ще доведе до неговата най-висока степен на юридическа защита.