Диана Петкова е една от най-известните русенски фризьори и единствената българка, завършила Санктпетербургската академия за имиджмейкъри. Има две шампионски титли по фризьорство през 2000 и 2001 г., национално признание като най-добър колорист на България през 2010 г., успешни участия в Париж на световния конкурс „Mondial coaffur beaute“ и на световните награди на „Вела“. И целият този опит, натрупан през 27-годишната й успешна кариера, естествено я води едно стъпало по-нагоре. Като имиджмейкър Диана Петкова има професионална подготовка да прави цветоанализ и анализ на личния стил, подпомага изграждането на личния гардероб на своите клиенти, като ги консултира при пазаруването на дрехи и аксесоари. Със своите теоретични и практически знания тя ще бъде полезна и на читателите на „Утро“, за които специално ще подготвя съвети как да изглеждат модерни, да се чувстват комфортно и това да не им струва цяло състояние. За лични консултации с нея можете да се запишете на следните телефони: Салон „Коса и стил“ в комплекс „Евас“: 082 823392 - фризьорство, 082 828551 - козметика, салон „Имидж студио“ на ул. „Константин Величков“ 21: 082 523392.

Случвало ли ви се е да ви изненадат с неочаквана покана за коктейл, годишнина или вечеря в ресторант? А попадали ли сте в ситуация сутрин да закъснявате за работа, защото сте забравили да заредите телефона си и не сте се събудили навреме? Общото в тези случаи е необходимостта от бърза реакция за избор на облекло, и то адекватно на повода и мястото.
Гардеробът ми е пълен с дрехи, а няма какво да облека!
Казвали сте си го и вие. А това е резултат на друго клише - шопинг терапията. Почти всяка от нас може да си признае, че е "давила мъка" в безцелно пазаруване. В крайна сметка се оказваме със "зашеметяваща" рокля като за червен килим, която въобще не се връзва със статута ни на делова дама. Свръхмодерна чанта, в която трудно събираме дори телефона си. Брутални /любима дума на девойките 20+/ сандали на тънко токче, което се заклещва на всяка втора крачка... Куп красиви вещи, похарчено цяло състояние, а в крайна сметка не можем да сглобим нито един перфектен сет.
Най-лесният начин да преценим дали гардеробът ни съответства на начина ни на живот е да си направим сами анализ. В течение на няколко седмици записваме как прекарваме времето си от сутрин до вечер. Например: работа - 8 часа, време за семейството, пазаруване, водене на децата на уроци - 4 часа, спорт - 1 час. Включваме и посещение на светски събития, кино, почивки, екскурзии, командировки, всичко. Така ще получим доста прилична представа за ритъма си на живот.
Остава да онагледим нашите наблюдения в семпла кръгова схема. Имайки предвид, че 1/3 от времето си спим /условно 8 часа/, изчисленията правим за останалите 16 часа, които са 100% или целият кръг. Разпределяме дейностите си по проценти и виждаме как въобще протича животът ни. Най-често това изглежда така: работа - 50% - грижа за семейството - 25% - спорт или други активи занимания - 5% - пътувания, ексурзии, почивки - 8% - вечерни излизания - 4% - други - 8%.
Съответства ли гардеробът ни на житейския ни кръговрат?
Какво ни липсва, а кое е излишно? Доскоро и аз въобще не се бях замисляла над този факт. Купувах дреха, която харесвах визуално, без да се замислям кога и колко пъти въобще ще я облека. Може би сега, когато съм натрупала известен житейски опит, изкристализира необходимостта от рационален гардероб и желанието това да се случи по точния начин. Това ще рече: искам винаги да се чуствам модерно, комфортно, в унисон с професионалното и житейското ми амплоа. В същото време: да подчертая достойнствата на лицето и тялото си и да прикрия "нюансите" - така ще наричаме за в бъдеще недостатъците си. В крайна сметка да създам у околните усещане за ведър човек, безупречен професионалист и поддържана жена. Не задължително опакована в скъпи и маркови вещи, а в правилните, които ще ме представят по желания от мене начин.
Какво ще рече "правилните"?! Съвременната мода размества границите и отхвърля правилата. Все пак има оттенъци на дрехите, с които лицето засиява. Има такива пропорции на дрехите, че в магазина ви предлагат 2 размера по-малка рокля. А за стила... Това е вашето излъчване като физика, маниери, походка. Това, което, ако подчертаете, ще разкрие пред хората вашето най-прекрасно Аз. Комплиментите, че изглеждате чудесно, всъщност не са заради нова дреха или червило. Те са заради това, че цветът на роклята подертава сините ви очи, дължината й показа най-изящната част от краката. А червилото придава нужната доза сексапил.
Следва ревизия на гардероба
Сортираме. Дрехи, които перфектно ни стоят - цветово и стилово. Други, които или трябва да се ремонтират, или да се допълнят с нещо. И трети, които въобще не са за нас! С тях изглеждаме болнави или откровено ни състаряват, затова просто ги изхвърляме от гардероба. Такава ревизия и създаване на чек-лист на предстоящите покупки правим два пъти в годината: пролет-лято и есен-зима.
Въоръжени със списъка се отправяме на пазар. Вече точно знаем: трябват ни 3 тениски, едикакъв си цвят, 1  къси панталонки, 4 пръста над коляното, 2 рокли - дълга синя и късо миди в розово. С разрешение на моя клиентка, публикувам списъка на вещите, които купихме заедно. Пазаруване с консултант е любимата ми услуга. Не си мислете, че двете, по женски, сме се лутали по моловете. Когато за пръв път се срещнем с клиента, той попълва анкета. Така добивам представа за физическите и емоционалните особености, личния и професионалния живот, за целта на неговото посещение при стилист-имиджмейкър. Така че аз вече зная кои марки предпочита, а от друга страна - коя марка дрехи би му паснала като стил, пропорции и ценови клас.
Важно е да пазаруваме розумно
Друг параметър е бюджетът. В този случай изхарчената сума беше доста под лимита. Проучвам онлайн предпочитаните марки, набелязваме желаните вещи, остава само да ги премерим и преценим отговарят ли на нашите очаквания. В случая клиентката съчетава грижите за семейството, децата и кучето с успешна бизнес кариера, спортува и активно се включва в куп начинания на доброволен принцип. На такъв човек гардеробът трябва да бъде доста гъвкав. Винаги да е в готовност за бърза реакция, смесица от спортен и делови кежуал, с лека нотка женственост за баланс. И цветен. Така се чуства комфортно, засилвайки ниската природна контрастност в излъчването си - светла, пастелна, студена. Тези определения са категории, характерни за имиджмейкърството. Някои хора са меки, други контрастни. Едни са топли, има и студени. Като комбинираме всички тези доминанти получаваме различни типажи личности, нуждаещи се от индивидуално отношение.
Обичам да пазарувам с очи и ръце, пипайки всяка вещ
Аз съчетавам он- с офлайн пазаруване. Допира до тялото, реалният размер и пропорции на живо - всичко те кара да пожелаеш една дреха или да се успокоиш, че не е за теб. Не отричам онлайн пазаруването като предварително проучване. Да, спестява време, но пък често нещата на живо изглеждат различно. Нещо красиво на закачалка върху вас изглежда просто ужасно. А друго, непретенциозно наглед, се оказва истинско бижу. Така че начинът на пазаруване избирате вие. 
И следващия път, когато ви се наложи да пазарувате, задайте си следния въпрос: Тази вещ ще реши ли проблем, който имам, или ще ми създаде нов - да мисля как да я комбинирам с другите си дрехи, например?