Работим усърдно, правим и невъзможното, за да представим качествен и стойностен художествен продукт на публиката и тя оценява това, но за съжаление, само нашите усилия и спектаклите не стигат, за да си поемем дъх и да обърнем внимание и на други изключително важни неща. Това каза вчера на пресконференция по повод приключващия артистичен сезон директорът на Русенската опера Иван Кюркчиев. Сцената е в окаяно положение, от 60-те години там нищо не е пипано, емблематичната сграда на операта трябва да блести, а с избелялата боя е жалка гледка, трябва да подновим инструментите на оркестъра - кожата на тимпаните се е протрила, а предстои да плащаме и застраховките - ние сами си ги плащаме, ожали се той. Директорът продължава да открива разни „подводни мини“ - като това, че от 11 години операта плащала парното на общежитието в съседство. Той споделил недоумението си с кмета Пламен Стоилов и получил уверение, че ще бъдат изпратени специалисти, за да поставят измервателни уреди в отделните жилищни помещения, за да може всеки наистина да си плаща сметките. 
Въпреки всичко продължаваме да правим изкуство и да радваме публиката, обобщи Кюркчиев. И посочи, че сред художествените проекти за нови постановки и концерти е и изпълнението на Пета симфония на Брукнер под палката на Йордан Камджалов на 1 декември ще се чества 70-годишнината на Филхармонията, ще бъдат поканени и всички бивши оркестранти. А сред другите замисли е и грандиозен концерт „Навеки България“, в който ще звучат както рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров, така и възрожденски песни като „Къде си, вярна, ти, любов народна“. Ще има и гайди, и танцьори от „Найден Киров“, български знамена и песнопойки за публиката, каза Иван Кюркчиев. 
Той отчете като успешен изминалия сезон. Целта ми беше да подготвим нови премиери на класически заглавия, които да бъдат представителната визитна картичка на оперния театър, каза директорът. И посочи спектакли като „Луд гидия“, „Набуко“, „Аида“, които не само са пожънали успех на родна сцена, но и са доказали, че са конвертируеми. През декември с двете Вердиеви творби операта заминава на голямо турне в Брюксел, Гент, Антверпен и Амстердам, което ще бъде последвано от балетно турне също с нова „Лешникотрошачка“. Голям е успехът и на „Човекът от Ла Манча“, и на „Луд гидия“, с който русенци отиват на 3 август на „Сцена на вековете“ в Царевец. 
Мащабна програма е замислена и следващия сезон, каза Кюркчиев. Продължаваме да подготвяме нови постановки, но също търсим и по-атрактивни спектакли, които да привлекат повече публика, призна директорът. Според него това е единственият начин операта да се бори с грамадния минус, който той свари, спечелвайки конкурса, и който по думите му продължава да се запазва с всяко изплащане на заплатите на екипа. 
От 1 септември известният балетен артист и преподавател Румен Рашев, който от години работи във Венецуела, е назначен за директор на балета в Русенската опера. Рашев направи неотдавна нова впечатляваща постановка на „Лебедово езеро“ и тогава Кюркчиев каза, че се обмисля постоянното му назначение, а Силвия Томова остава консултант на балета.