Събирачите на трюфели в страната са 20 000-30 000. Тези хора и семействата им се обричат на глад от държавата! Това заяви председателят на Националната асоциация "Български трюфел" Димитър Спасов по врече на вчерашния протест на този малък, но непрекъснато растящ бранш срещу издадените от директорите на горските стопанства заповеди търсачите на трюфели три месеца да не влизат в гората. Ограничението се налага заради опасенията, че по лапите на кучетата, които с чувствителните си носове надушват находищата на скъпите гъби, можело да полепнат вируси на африканска свинска чума и така да се разнесе заразата.
Това е чиста дискриминация. Ловците, които също използват кучета, могат да влизат в горите, билкарите, пчеларите и гъбарите също, само ние трябва да стоим настрани и то при положение, че в страната няма нито едно огнище на африканска чума, заяви председателят на Асоциацията на ловците на трюфели в България Росен Иванов от Русе, който е главният организатор на протеста.
Заповедите, които разбуниха духовете, са по идея на русенския депутат от ДПС Бюрхан Абазов.
Срещу тях вчера в Русе се изправиха над 1000 гневни търсачи на луксозните гъби от различни краища на страната.
Точно в 9 часа над 200 автомобила от близки и далечни области се събраха на паркинга пред „Метро“. Час по-късно колоната, ескортирана от четири патрулки, отпътува с натиснати клаксони по бул.“България“ към Дунав мост. Оттам колите поеха по бул.“Тутракан“ до паметника на Альоша, където паркираха на посочени от катаджиите места и под строй тръгнаха по „Александровска“ до площада пред общината с развети знамена.
Ние преживяваме само от продажбата на трюфели, а те се берат точно по това време. Тази година е много благоприятна за тях, но вместо да ги берем сега, когато им е времето, ще чакаме три месеца, когато ще бъдат изгнили, посочи Димитър Спасов. 
От много време държавата не иска да разбере, че ние съществуваме, не иска да ни легализира бизнеса и иска да ни унищожи. Ние сме най-големите износители на трюфели за Италия, защото растат навсякъде у нас, но там на етикетите на продукцията ни пише „Произведено в Италия“, а България никъде не се споменава, заяви Живко Жеков от Шумен.
Протестиращите се обединиха около настояването забраната да бъде отменена, да се установят правила за издаване на разрешителни за съвестните събирачи на трюфели и да се въведат регламенти за дейността. По този начин ще се санкционират недобросъвестни събирачи на трюфели, които унищожават находищата.
С тези искания протестиращите се отправиха към Регионалната дирекция на горите на „Скобелев“7, което е истинският адресат на протеста им, но вместо да спрат там, продължиха до Държавното дивечовъдно лесничейство на ул.“Мария Луиза“19, където проехтяха мощни възгласи „Оставка!“. 
Показахме, че ни има и че сме дисциплинирани, но си искаме правата. Благодарим на органите на реда, които през цялата ни обиколка ни съпътстваха, за да не се създаде хаос из града, но ако управляващите не ни чуят до няколко дни, ще излезем на протест на жълтите павета в столицата и тогава ще бъдем десет пъти повече от днес, каза пред колегите си Росен Иванов и разпусна протеста.