Пожарникари от Бяла умишлено прикриват умишлен палеж на стърнища от ожънат пшеничен масив, за да не се спре субсидията от фонд "Земеделие" за арендатора, пише в писмо до "Утро" земеделецът хаджи Борис Иванов Митев от ценовското село Кривина, който е собственик на 400 дка овошна градина, засята с кайсии, череши, сини сливи и орехи. Сигналът е пратен още до министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, до директора на фонд "Земеделие" Живко Живков и до вътрешния министър Валентин Радев. В него се настоява да се възложи вътрешна проверка на пожарната, за да се установи дали огнеборците прикриват умишлените палежи на стърнища и ако е така, кой им е дал тази инструкция.
На 20 юли Митев отишъл да нагледа градините си, които поддържал със съпругата си, и установил, че около 500 дка съседно стърнище, останало след жътва на пшеница, горят.
Веднага се обадих на кмета на Кривина Румен Григоров, който пусна сигнал на тел.112 и дойде на място. Аз също се обадих на спешния телефон и заедно с кмета започнахме да гасим пламъците. Тупане с клони, но огънят заплашително настъпваше към овошките ми и накрая навлезе в градината и унищожи стотина дървета орех и кайсия, уточни вчера за "Утро" стопанинът.
В това време дошли двама пожарникари от Бяла и след кратка борба угасили пожара.
Митев поискал да види какво пише в протокола на двамата пожарникари и с учудване разбрал, че в документа е вписано гасене на запалени сухи треви.
Това ме вбеси, защото овошките ми пострадаха от умишлен палеж. Казах на пожарникарите, че нямат право да прикриват истината и искам да говоря с началника им. Тогава те ми отговориха да се обадя на дежурния на пулта в Бяла, но единият пожарникар се изпусна, че по принцип били инструктирани да не отбелязват в протоколите умишлени палежи на стърнища от пшенични или царевични масиви, защото собствениците им няма да получат субсидии от държавата, каза още потърпевшият собственик на овощната градина.
Никога не съм давал инструкции да се прикриват палежи на стърнища, напротив - това е бич, срещу който се борим! Веднага ще назнача проверка на сигнала и ако се докаже, че има умишлен палеж на стърнището, на собственика на пшеничния засив ще бъде издаден акт и ще бъде наказан по Закона за МВР, коментира вчера директорът на РД "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Димитър Павлов.