Денка Ангелова-Даскалова е родена в Русе. Има икономическо образование и е известна като активен участникс в икономическия и обществен живот на града. Тя е дългогодишен финансов инспектор, съдебен заседател и хористка в „Дунавски звуци“. Материалът й е посветен на отминалия неотдавна Ден на транспортния работник.

 

 

„ Кога и как са стигнали хората до идеята да създадат транспортни средства? Кое е било първото транспортно съоражение направено от човешките ръце, за да достигне до съвременни, модерни возила, покорили сушата, водата и въздуха, и после да прехвърли моста към транспорта на бъдещето?”

(„Парад на превозните транспортни средства”- Д.Павлов)

 

Ретро автотранспорт

(с признателност към първостроителите)

Вие създадохте първообраза на днешния автомобил, на сухопътни бързоходни транспортни стедства. Задвижихте ги по релсови и безрелсови пътища, кото използвахте енергията на вятъра или двигателната сила на предварително навита пружина. Гледаха ви изумени.

Изобретихте самоходни каляски задвижвани с педали от мускулната сила на човека. Предизвикахте възторг. Руския механик Кулибин пръв използва механизми и части, а французинът Кюньо изобрети парната кола. Появата и по улиците на Париж се превръща в сензация. С три колелета и парен котел, развива „невероятната” скорост от 9 км/ч. „Огнена каруца” я нарекли съвремениците и. Тя била доусъваршенствана от Амеде Боде. Достигнатата скорост от 42 км/ч. Била истиснко предизвикателство. Предприели се пътувания до Австрия и Германия.

Появили се първите фабриканти на паромобили в света. По пътищата на Англия, Франция и Русия пътували парни дилижанси с причудливи форми. Години наред се води борба между конния и парния паспорт.

Изобретен е двигателя с вътрешно горене. Леноар е създателя на първата кола задвижвана с двутактов двигател, а Николаус Ланген-четиритактов двигател. Даймлер подобрява конструкцията и,а Карл Бенц- триколесната кола и за първи път използва гориво, което по-късно под името бензин ще намери приложение до наши дни.Това дава силен тласък напред.Следват нови идеи, нововъведения , усъвършенствания , нови имена: Фрезе, Морс, Скот,Рено,форд, Дизел. Последния заменя бензина с по-евтино гориво ,което след време ще носи неговото име.

През 1906 формата на файтона е изоставена и автомобила добива своя собствена физиономия. Започват да се движат първите автобуси за обществен транспорт, товарни и специални автомобили, таксита.

Най-забележителни постижения в техническо отношение настъпват през 1914-1930г. Годините след първата световна война слагат края наедна героична епоха на автомобила. Той вече е по-голяма мощност, динамично уравновесен и с изменена конструкция.

Започва бързото му усъвършенстване и подобряване – нова за него епоха.

Поставя се началото на автомобилните състезания. Това е конкуренция между автомобилните фирми. Първото състезание е проведено във Франция по маршрута Париж-Руан. Стартирали 21 автомобила. Достигнатата скорост от 24,5км/ч била отразена като безумие в печата. По-късно се въвеждат класификации на автомобилите. Състезават се мотоциклети и триколки. Дават се наградите на в-к „Ню Йорк Хералд’’ , Голямата награда на Франция”, Купата на малките автомобили.Победителите били награждавани с лаврови венци или шампанско, големи парични суми.

Днес

Животът на съвремения човек е немислим без автотранспорт.Неговата основна функция е да извършва превоз на стоки и товари и да обслужва хора предимно с най-препочитаното МПС-леката кола, таксито. Ползват се велосипеди, мотоциклети ,джипове ,някой от тях с човешката сила. Риторичен въпрос: Какво ли ще бъде горивото на 21-вия век? (Емил Димитров) ...Транспортния работник имаше свой празник. Него вече го няма. На този ден ,той се обличаше с най-хубавите си дрехи ,митингуваше, срещаше се с колеги и приятели и току решат да „отидат ей там и да му ударят по едно” . Имаше такова време!

По синдикална линия 3 юли е обявен за международен ден на транспортния работник.

 

Железопътен транспорт

 

„Дали историята на корабоплаването не започва от случайно падналия в реката дънер , с който няшия далечен пра-дядо е заплувал по течението?” –Кораби (Димитър Павлов)

„Морето може да ни даде много от себе си – романтика,философия за човека и природата” (к-н Георги Георгиев)

Наследници на Джеймс Уат

Преди повече от 150 години английския инжинер Бъркли-строи Първата българска железница по линията Русе-Варна.-223км, растояние изминато без прекъсване, което е голямо постижение за времето си. Ускорява се стокообмена с Цариград с цяла седмица-стратегическо значение за младата българска държава.

Първостроителите Мусурие и Гладетон подписват пез 1863г. в Лондон договора .По-късно барон Хирш става концесионер и с неговата помощ става откупването на железницата за 50 милиона златни лева. Правителството на Петко Каравелов узаконява „Система на държавните железници” и някои основни начала на железопътното дело в България, като и емблемата на железничарите „БДЖ” и колелото с разперени криле-символ на прогреса.

Австрия-предстои влаковете да ползват водородно гориво, което ще се получава от ел.енергията на хидроелектроцентрали.

Германия-до 2020г товарните автомобили ще бъдат с телескопични системи и сензорни датчици.

Ние и светът

- На 21 май т.г. излетя в Космоса първия изцяло български сателит.Той има научно-обеазователни цели. Ще се следи в София.

- Българския астроном д-р Никола Николов командва по скайп 8-метров телескоп с който откри планета без облаци- „WASD-96б ”. Тя е горещ газов гигант с температура около 1000 градуса Целзий. Там не може да се предвиди дали има някакви форми на живот.

- През 2017г най-добри иновативни проекти у нас са :

 

В български технически институт са разработени първите водородни автомобили.

Заради вредните емисии от дизеловите автомобили и за запазване чистотата на въздуха град Хамбург,в Германия започва постепенното им изваждане от употреба.

В Япония влаковете се движат с дистанционно управление.

Американската компания „Юбер” пусна серия самодвижещи се автомобили.

В Китай се ползва изкуствен интелект във всички превозни средства.

Унгария ползва толсистема при автомобилите.

Япония обяви пускането на електрически летящи автомобили през 2020 г. предназначени предимно за справянето с последствията от стихийни бедствия.

В Холандия създадоха робот наподобяващ сокол, който ще гони птиците около летищата.

Най- очакваното транспортно събитие е изпращането и връщането на астронавти в Космоса с Марс-1 до червената планета Марс.