Вечер на артистичните изненади подготвя фестивал "Алегра", който от тази година се провежда заедно с музикалната академия със същото име. След фурора в препълнената зала "Европа" на фестивалния оркестър под диригентството на Дружелюб Янакиев днес концертната вечер ще започне в 17.30 ч в същата зала с изява на студенти от Националната консерватория в Пекин. Концертът се нарича "Алегра" среща Китай" и включва изяви на млади пианисти, цигулари и виолисти. Една от пиесите ще бъде изпълнена на пиано от 8 души - иначе казано, "на 16 ръце", което със сигурност ще бележи с уникалност концерта. 
От 19.30 ч предстои да се изявят студентите от майсторския клас по тромпет, който за трета година води в "Алегра" Вим Ван Хаселт. За началото ще чуят не само хората от публиката в зала "Европа", но вероятно и всички, които се разхождат по "Александровска" и на Ларгото пред операта. Защото то ще бъде оповестено от 8 тромпетисти, които ще застанат пред широко разтворените високи прозорци на залата и ще изсвирят своето приветствие - също като средновековните музиканти в замъците, обявяващи началото на рицарски турнир.
Програмата включва изпълнения на творби на Бритън, Бранд, Равел, Гершуин, както и произведение, създадено специално за русенския концерт. То е замислено като мулти-култи, обединяващо различни стилове и култури, а неговият автор е солист в дет метъл група, вероятно затова при изпълнението му моят тромпет на моменти звучи ту като дет метъл китара, ту като фламенко китара, каза Хаселт. Той призна, че в Русе се чувства перфектно и с удоволствие работи с талантливи младежи, които са се посветили на тромпета. 
Иска ни се с този концерт да привлечем вниманието и на млади русенци, които да харесат този инструмент и да поискат да станат ученици в класа на младия Димитър Димитров в Училището по изкуствата, каза артистичният директор на "Алегра" Петър Найденов. Той издаде, че тази вечер в зала "Европа" ще прозвучат 5 различни тромпета от френски корнет до пиколо тромпет.