Вече 15 месеца съдът не може да намери ликвидатор за отдавна фалиралата текстилна фирма "Политекс", показва историята на фирмата в Търговския регистър. От април миналата година досега Русенският окръжен съд назначава вече десети юрист. Избраните обаче отказват един след друг с различни аргументи. Основният всъщност е ясен - предприятието е вече източено и няма достатъчно имущество, което да покрие таксите към търговския регистър и разходите по производството. Ликвидаторите няма и с кого да контактуват, тъй като собствениците са се изнесли отдавна, легитимно управление няма, а останалите кредитори са наясно, че няма какво повече да се вземе и по тази причина нямат интерес от продължаване на процедурата.
На 13 юли съдът е натоварил с тази неизпълнима задача Кремена Костова. Предстои да видим дали и тя ще депозира отказ или не. 
Такива парадоксални случаи всъщност не са толкова чести, но ги има - подобна сага имаше миналата година с полуимагинерната фирма "Корабостроителница Русе", където казусът е далеч по-сложен. Когато и собственици, и кредитори загубят интерес, се започва ходене по мъките.
"Политекс“, произвеждаща допреди време безшевно бельо, бе обявена в несъстоятелност през ноември 2012 година заради задължения от 3,1 млн. лева - 1,8 млн. към Юробанк и 1,3 млн. към държавата в лицето на Националната агенция по приходите. 
В най-добрите й години фирмата изнасяше продукция за Испания, Франция, Чехия, Словакия, Гърция и др., реализирайки оборот от милиони лева, а в нея работеха стотина човека. Всичко обаче се променя през 2008 г., когато заради кризата поръчките драстично намаляват.