Гневни фермери направиха опит да нахлуят в сградата на Министерски съвет, след като премиерът Бойко Борисов не се яви пред тях, за да отговори на техните въпроси, предаде репортер на БГНЕС.

Разярените протестиращи едвам бяха удържани от жандармерията, която предотврати тяхната атака. Напрежението под прозорците на правителството се запазва. Протестиращите скандират „Оставка“, чуват се мощни освирквания.

„Искаме нормални изкупни цени на млякото. Ние работим не искаме нищо даром“, каза един от протестиращите.

Любопитното е, че на площада пред МС, освен протестиращите земеделски стопани могат да бъдат забелязани и млади, яки младежи с татуировки.

Животновъди от цялата страна излязоха днес на протест заради принудителната евтаназия на домашните животни. Те настояват за оставката на земеделския министър Румен Порожанов и директора на БАБХ Дамян Илиев. Овцевъдите изляха мляко и запалиха бала вълна пред сградата на Министерския съвет. Прозвуча траурен марш, а след него и химна на България.

„Ние не просим пари г-н Борисов, искаме това, което ни отнехте“, се чуваха възгласи под прозорците на МС. Една жена, чието стадо е било избито, сподели, че не е била допусната от жандармерията и без нея то е евтаназирано.

Хората се оплакаха, че нито един чиновник от 17 000 администрация на земеделското министерство не е отишъл при тях да им обясни за проблема.

При протестиращите пристигна и лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя заяви, че правителството така и не е успяло да даде доказателства за наличието на чума по овцете. "Питай те тях", каза тя, сочейки с поглед сградата на Дондуков 1. "Моята мисия е да си защитавам народа", добави Нинова.

Исканията на протестиращите са за държавна помощ от най-малко 20 лева на животно, която да компенсира загубите в бранша по време на действието на отменената от съда Наредба 3 за директните плащания. Те настояват компенсацията по тази наредба за колегите им от районите под карантина, заради чумата по дребни преживни животни да е в размер от 40 лева на животно.

Националната овцевъдна и козевъдна асоциация настоява и за обезщетения по пазарни цени за принудително умъртвените животни поради чумата, които се изразяват в: 300 лева за овце-майки и кози-майки под селекционен контрол и 200 лева за овци/кози-майки извън селекционен контрол; 1000 лв/брой за кочове и пръчове под селекционен контрол и 700 лв/брой за кочове и пръчове извън селекционен контрол, както и 6лв/кг живо тегло за агнета и ярета.