Отричането на зарята в небето над храм-паметника „Александър Невски” навръх Великден е „скверно и кощунство”, заяви пред Нова телевизия председателят на храма и инициатор на идеята за светлинното шоу.

Духовникът, чието твърдо, гневно и несмирено повидение силно напомня на държанието на пловдивския митрополит Николай, беше категоричен, че канцеларията на Светия Синод е била наясно, че ще има фойерверки, защото те били изстреляни именно от двора на сградата на институцията.

Негативни реакции се появиха след участието на гвардейския духов оркестър в ритуала по пренасяне на Благодатния огън до храма на връх Великден. Появиха се мнения, че военният марш и зарята над катедралния храм "Св. Александър Невски" навръх Великден са прекъснали и смутили за малко пасхалната литургия.

"Тъй като се говори, че много хора са шокирани, аз бях на площада и знам каква беше реакцията, когато Възкресението, което може да бъде символно обозначено най-добре чрез светлина, даде много положителен ефект", коментира Дионисий.

„Всичко беше стиковано между институциите”, заяви архимандритът. Той призова не само да се зарадваме на светлинното шоу, но и да приемем светлината в душите си.