Комплексният онкологичен център вече извършва диспансерно наблюдение и на пациенти с хематологични заболявания. За целта е привлечен хематолог, който ще извършва диспансерните наблюдения, като идеята е занапред да се обособи отделение по хематология, съобщи управителят на лечебното заведение д-р Камен Кожухаров. 
Новорегистрираните ракоболни намаляват през първото шестмесечие на годината, но смъртноста при онкоболните мъже се увеличава. Вероятно това е свързано с липсата на програми за ранна диагностика при силния пол, където ракът на белия дроб е водещ, но обикновено се диагностицира късно. На другия полюс е ракът на шийката на матката, където превенцията работи много добре и заболяванията се хващат в начален и благоприятен за лечение стадий. Именно заради това продължителността на преживяемостта при жените се увеличава, а при мъжете намалява, обясни д-р Кожухаров.
3610 са новорегистрираните болни от карцином за първите шест месеца на годината. От тях 1296 са с рак на шийката на матката, 937 страдат от рак на простата, при 535 заболяването е в белия дроб, а при 2348 - в дебелото черво.