Подписка против замисленото сливане с Многопрофилната болница започна от вчера Комплексният онкологичен център /КОЦ/, съобщи управителят на лечебното заведение д-р Камен Кожухаров. В нея се подписват кадрите от персонал на центъра, пациенти и техните близки, които не са съгласни със сливането. Формулярите са разпратени по кабинети, отделения и на регистратурата, за да са достъпни до всички. 
Засега предвиждаме подписката да се събира до края на тази седмица, но ако има интерес, тя ще продължи и след 18 май, уточни д-р Кожухаров.  
Той обясни, че в текста на проектозакона се посочва, че онкологичните центрове се „заличават“, при което ще бъдат обединени със съответната областна или университетска болница.
Ние искаме този текст да отпадне, тъй като ще навреди на пациенти, посочи д-р Кожухаров и допълни, че комплексните онкологични центрове са една работеща система, която при сливането с болниците ще се разпадне, защото лекарите и специалистите в онкологията са търсени кадри и постепенно ще си намерят други работни места. Освен това имуществото на Онкото е изцяло общинско и не може да бъде прехвърлено в държавната болница. Апаратурата пък е закупена по европроект и при евентуално преминаване към МБАЛ ще се наложи Община Русе да връща милиони евро.
КОЦ е изпратил писмо, в което изразява несъгласието си със сливането, до премиера Бойко Борисов, парламентарната комисия по здравеопазване, омбудсмана Константин Пенчев, Общинския съвет, кмета Пламен Стоилов и до пациентските и лекарските организации. 
Подкрепа за исканията на онкологичния център на вчерашното заседание на общинската комисия по култура изказа червената арх.Силвия Алексиева. Общинският съвет да има становище, ако бъдат внесени промените в Закона за лечебните заведения, с които се предвижда сливане на диспансерите за лечение на психични, кожни и онкологични заболявания с болниците, поиска тя и заяви, че предложението ще доведе до сериозно намаляване на специализираното лечение.
Това е тема, която трябва сериозно да се обмисли със съответните аргументи, параметри, плюсове и минуси, но не е предмет на комисията по култура, посочи синята д-р Теодора Константинова.