Ловците съвсем не изгарят от желание да влязат в горите, за да отстрелват глигани - мярката, смятана за най-действена срещу проникването на африканската чума по свинете у нас. Това споделиха участници във вчерашното заседание на постоянно действащата междуведомствена областна епизоотична комисия, водено от заместник областния управител Свилен Иванов.
Съвсем наскоро парламентът реши груповият лов на дива свиня до края на годината да може да се извършва и извън регламентирания срок. Заради епидемията се дава възможност за групово ловуване всяка сряда, събота, неделя и официалните празници, с което се осигуряват допълнителни 54 ловни дни. 
В сряда експерти на Българска агенция по безопасност на храните са провели среща с русенски ловни дружинки, а вчера разясниха условията на ловците от Бяла. Авджиите обаче не проявили голям ентусиазъм, първо заради необходимостта да плащат за груповия лов и второ, заради многото допълнителни изисквания като например да викат ветеринар, да закарат удареното прасе на предварително подготвено място, да дезинфекцират останките и т.н. За разлика от други заплашени от африканска чума държави, където за всяко диво прасе е определена парична премия, у нас такава мярка няма, въпреки че кабинетът отпусна 4,5 милиона лева специално за предотвратяване проникването на епидемията.
Според последните преброявания на дивеча горите в Русенско се обитават от около 3500 диви свине. Според наложените превантивни мерки за ограничаване разпространението на заболяването на 200 хектара ловна площ трябва да остане по 1 диво прасе. 
Към 4 юли тази година в Румъния са регистрирани 232 огнища на болестта, като последното е в Констанца, само на 60 км от България, отчете комисията. В северната ни съседка вече са унищожени близо 50 хил. прасета. Румънците обаче не могат да се справят с болестта заради много дребни стопанства, чиито собственици не се престарават да спрат разпространението на болестта. Висока е и популацията на дивите свине, които разнасят вируса, а се случва да преплуват и Дунав.
Както наскоро стана ясно, чумата може да проникне у нас и с румънски колбаси, поради което преминаващите границата се приканват да изхвърлят месните си продукти в поставените за целта фризери. За още един път, по който може да проникне у нас заразата, сигнализира вчера началникът на дирекция "Речен надзор" към "Морска администрация" Русе Емил Димитров. Според него, изискването плаващите по Дунав кораби да съхраняват във фризери остатъците от храната и да ги предават на специализирани фирми, които да ги унищожават чрез подвижни инсинератори или да ги превозват до екарисаж, е трудно изпълнимо. Плаващи хотели, хранещи стотици пасажери по три пъти дневно, трябва да съхраняват остатъците седмица или повече, каза Димитров и призова за намиране на специално решение. Какво да бъде то ще бъде умувано допълнително, тъй като това очевидно е поредната административна разпоредба, която е едновременно и почти невъзможна за изпълнение, и неконтролируема. Дали собствениците на кораби не си спестяват всички тези главоболия просто като изхвърлят остатъците зад борда във водата, никой представител на иституциите не пожела да коментира.
Въвеждане на дезинфекция на превозните средства на Дунав мост, спешно почистване на терена около пътя между Русе и Мартен и поставяне на контейнери за смет край него. Това бяха новите мерки за предотвратяването на болестта африканска чума по свинете, набелязани на заседанието на областната епизоотична комисия.