Втора образователна разходка предлагат на най-малките жители на Русе от операта на 17 юли, когато децата ще се запознаят с музикалните инструменти, сцената, оркестрината, гримьорните и гардероба. 
На 19 юли в Доходно здание е концертът "Children in time". Оркестърът на операта и рок група "Кикимора" ще изпълнят заедно хитове на легендарните групи "Дийп Пърпъл" и "Рейнбоу". На 22 юли ч в зала "Филхармония" е заключителният концерт на майсторския клас по оркестрово дирижиране, воден от проф.Иво Венков. 
Балетът "Дон Кихот" на Лудвиг Минкус ще бъде показан на 25 юли в операта, солисти са примабалерината на Русенската опера Весела Василева, Никола Хаджитанев и Росен Канев от Софийската опера и др.
Ден по-късно, на 26 юли, рок легендите Милена Славова и Звезди Керемидчиев и русенските музиканти ще представят арт проект, който отвежда в света на мюзикъла. В концерта в салона на операта ще прозвучат откъси от "Моята прекрасна лейди", "Уестсайдска история", "Евита", "Исус Христос - суперзвезда" и други. Диригент ще бъде Ариф Дадашев от Московския музикален академичен театър "К.С. Станиславски и Вл.Немирович-Данченко".
За 30 юли е предвиден звезден гала концерт с оперни арии, дуети и хорове. Той ще се състои в Голямата зала в Доходното здание с участието на русенските таланти от  най-престижните световни оперни сцени - Светла Кръстева, Мартин Цонев, Мариана Цветкова, Радостина Николаева, както и Златан Маринов, който се завръща при своята публика след повече от 20 години, за да пее рамо до рамо с внука си Емил Павлов. Участват още Венцеслав Анастасов, Борис Луков, Андреана Николова, Даниела Караиванова, Момчил Миланов и др.