Неизпратена справка за образователната стратегия на община Борово стана повод за продължаване на съдебната сага с план-приема за предстоящата учебна година. Следващото заседание на Административния съд по жалбата на директора на МГ "Баба Тонка" Митко Кунчев срещу заповедта на началника на Регионалното управление на образованието /РУО/ Росица Георгиева за свиване на приема в гимназията с една паралелка ще бъде на 14 септември.
Липсващият документ от Борово бе част от поисканите от адвоката на РУО образователни стратегии на общините в областта, които да послужат като доказателство по делото.
Справка в наличните документи показва, че най-търсените паралелки са били в Европейското училище  Английската гимназия и на трето място в Математическа гимназия. Дори природоматематическата паралелка в СУ "Христо Ботев" е била предпочетена пред тази в МГ, заяви адвокатът на РУО. 
След първия етап на приема 157 седмокласници са предпочели училища извън Русе. Ако тези ученици бяха останали в града, щяхме да имаме още пет паралелки, каза на заседанието Росица Георгиева.
Първоначално в Русе са били заявени 69 паралелки, впоследствие са одобрени 55, а на практика са заети едва 52.
Тези 17 паралелки са нови специалности, които се предлагали за първи път и затова няма интерес към тях, но ако бяха одобрени, сега трябваше да се закриват, посочи адвокатът на РУО. 
Представена бе и заповедта на просветния министър за назначаването на Росица Георгиева за началник на РУО от 2 април и друга заповед от същата дата за преназначаването й от временно изпълняващ длъжността за началник. С това бе сложена точка на спора имала ли е право Георгиева да издаде заповедта за намаления прием. 
Още пет профилирани и професионални гимназии се присъединяват към предишните 14 в подкрепа на намаления тазгодишен прием на ученици, стана ясно вчера в съда. Сред тях са СУ "Йордан Йовков", ПГ по електротехника и електроника, ПГ по корабоплаване, ПГ по туризъм и СУ "Кирил и Методий"-Две могили.
За следващото съдебно заседание в навечерието на новата учебна година освен стратегията за развитие на Борово, съдът поиска РУО да представи тогава заповед за закритите паралелки.