"Не давайте пари и ценности, поискани по телефон, независимо за кого се представя този, който ви се обажда" - това гласи краткото и ясно предупреждение на новата листовка, с която МВР ще се опита да предпази от телефонни измами възрастните хора, които най-често падат в този капан. На гърба има съвети как да реагират хората, попаднали под ударите на измамниците.
Листовките ще бъдат пускани в пощенските кутии в Русе от кварталните отговорници, а по селата ще се раздават в пощите при получаване на пенсиите, по фурни и магазини. Явно брошурите, които разпространихме, не вършат работа. Измамниците използват нашите изречения, за да лъжат пенсионерите, обясни зам.-директорът на областната дирекция на МВР комисар Илиян Енчев. 
Затова по негово предложение предупрeждението е само в едно изречение - кратко, ясно и убедително.
За първите шест месеца на годината регистрираните измами в Русе и региона са 28 за над 80 000 лева, две от тях, дело на мъж от Ветово, са разкрити. 20 000 лева пък са възстановени на пострадали, които своевременно са потърсили помощ от полицията и тя е заловила мулетата, които са взели хвърлени от терасите пари. За същия период на миналата година в Русе са измамени 37 души, което показва, че има спад в телефонните измами.  
Намалели са и останалите регистрирани престъпления, като е увеличена разкриваемостта. От началото на годината в региона са извършени 1164 престъпления срещу 1334 за същия период на 2017 година. Убийствата са две - и двете от битов характер, и са разкрити още в деня на извършването им. Грабежите са 18 срещу 26 миналата година, като 8 са разкрити. Лек ръст има при най-масовите престъпления - кражбите, 281 от началото на годината срещу 268 през миналата, но голяма част от тях - 119, са разкрити. Откраднатите коли са три, като две са намерени и крадците са задържани. Иззети са 335 грама марихуана, 152 грама канабис и 106 стръка наркоконоп, 316 грама амфетамин, 50 грама метамфетамин, 67 грама хероин и 34 таблетки екстази.