Не им върви на паметниците в Русе. След оскверняването от неизвестни на мемориала на загиналите във войните и на паметника на репресираните - почистен след публикацията на „Утро“ за обвилото го срамно двумесечно безразличие от депутата Пламен Нунев - още един паметен знак има спешна нужда от възстановяване. Това е паметникът на признателната еврейска общност за спасяване на българските евреи, открит на 8 юни в градинката до Американското пазарче, недалеч от дом „Шалом“.
Великолепието на естетически изпълнения паметник днес е накърнено и този път вандалът е известен, не се крие от никого и работи пред очите на всички денем и нощем. Това е дъждът, който само за месец успя да измие всички букви от шестлъчевата звезда, същото е положението и с надписа на постамента.
Дали това се държи на некомпетентен избор на материала за оцветяване от изпълнителя или на некоректна препоръка от автора или проектанта? Все едно - грешката може и трябва да се поправи. Защото внушението на всеки поруган или повреден паметник е с обратен знак.