15 иракчани без документи са заловени на Дунав мост при опит да минат нелегално в Румъния.
В 4.30 часа вчера на митническия пункт пристигнал микробус с 15 пътници. 50-годишният шофьор от Стражица обявил, че вози пътници за Германия и поискал да плати съответните пътни такси. Митничарите обаче се усъмнили, че мургавите туристи /3 жени и 12 мъже на възраст от 20 до 30 години, всичките с раници на гърба/ носят контрабандни цигари и отклонили буса в халето за щателна проверка. Тогава се разбрало, че пътниците, които шофьорът и 46-годишният му приятел без да им мигне окото заявили, че са взели на автостоп, за да ги закарат до Германия, не говорят български и нямат документи за самоличност.
Чужденците са предадени на Гранична полиция, където се установява, че групата е от Ирак, влязла е нелегално в страната и е качена в буса от София. Уговорката била да бъдат превозени до Дунав мост, след което 46-годишният мъж щял да ги преведе зад граничния пункт в Гюргево, а бусът трябвало да ги чака след пункта. Схемата обаче не проработила и неосъществените гости на Меркел са вкарани в ареста. Очаква се иракчаните да получат условни присъди за нелегално влизане и пребиваване в страната, а мъжете от Стражица да отговарят за каналджийство.
Това е третият удар на РД "Гранична полиция" през последните дни. В събота на Дунав мост 2 край Видин бяха заловени 26 иракчани, укрити измежду стоката в камион. По същия начин други 14 техни сънародници направиха опит да излязат през Силистра, но пак удариха на камък.