26 нелегални пътници, повечето от Ирак и неколцина от Сирия, са открити на Дунав мост при опит да минат нелегално в отсрещния бряг на реката с румънски камион "Мерцедес", пълен с плодове. 22 от групата са на възраст от 20 до 30 години, а четирите деца с тях са на 2, 8, 10 и 14 години.
В четвъртък предиобед на граничния пункт в Гюргево пристига малогабаритно камионче с румънска регистрация. 62-годишният шофьор заявява, че вози сини сливи и грозде от София. По време на проверката обаче граничният екип забелязва, че на предната седалка в кабината има силиконов спрей и видии, а на дясната страна на товарното помещение са завити същите видии. След разтоварването на щайгите с плодовете в дъното на каросерията е открита квадратна кутия от ПДЧ плоскости с площ 4 квадрата и височина 1.5 метра. След отварянето й са открити натъпкани като сардели и почти задушени 10 жени, 12 мъже и 4 деца, които при изваждането им на плаца припадат.
Шофьорът е арестуван за каналджийство от румънските власти, а групата е върната в Русе, където се разбира, че е вкарана нелегално в България на няколко пъти и е настанена в къща в покрайнините на София. В сряда вечерта при тях пристигнало румънското камионче, в което непознати изработили тайника, вкарали бегълците в него и го замаскирали със сливи и грозде. Тарифата за превоза до Румъния била по 3000 евро на човек. Там същият шофьор трябвало да ги уреди с транспорт до Западна Европа.
Предстои изправянето на чужденците пред съда и конвоирането им до центъра в Любимец.