При изпълнението на тазгодишния здравен бюджет болничната помощ функционира нормално, но има сериозен преразход по отношение заплащането на лекарства. Това показва липсата на оперативен контрол в НЗОК, заяви по БНР председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Даниела Дариткова.

„На този етап не съм чула намерения за актуализация на бюджета на НЗОК. Неадекватното в реакцията на предходния управител беше, че бюджетът за тази година е внесен в Надзорния съвет от него, защото проф. Плочев управляваше касата от края на месец юли миналата година, т.е, когато е внасял бюджета, вероятно не е имал информация за проблемите, които са съществували с тези плащания. Изпълнението на бюджета по отношение на лекарствените продукти – там имаме сериозен преразход и за мен беше много тревожно да чуя и, че няма засега получени средства от отстъпки за лекарствените продукти, които са регламентирани. Всичко това изисква наистина да имаме оперативно ръководство на Касата и управител, който да познава дейността й“, каза тя, след като тази седмица управляващите номинираха д-р Дечо Дечев за нов управител на НЗОК. В момента е директор на столичната болница „Св. Иван Рилски“.

Съгласно приетите процедурни правила за избор на нов управител на НЗОК, сега тече 14-дневен срок, в който се събират различните документи, необходими, за да се представи кандидатурата на народните представители, каза Дариткова.

„Във връзка с изтичането на този срок, предполагам, че на следващата седмица ще може да се разгледат документите и да се изслуша кандидатът – първо в здравна комисия, като най-ранната възможна дата според нашите изчисления е 18 юли и, ако здравната комисия одобри кандидата и изслушването мине добре, след това в пленарна зала предстои ново изслушване на кандидата, за да се утвърди неговата кандидатура“, поясни Дариткова.

Около кандидатурата на д-р Дечев се обединиха ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Според тях той е човек с опит и подходящ за поста управител на НЗОК. Другите политически сили не представиха свой кандидат.

„В биографията на д-р Дечев има управленски капацитет – достатъчен, за да се заеме веднага със сериозните предизвикателства в оперативното ръководство на НЗОК“, допълни тя.

При управлението на Петър Москов обаче Дечев беше отстранен от поста по време на отпуската си. Причината беше несъгласието му с цялостната политика на министъра. Конкретният повод беше, че в този момент Москов беше предложил обединение на деветте болници в карето на Медицинска академия и беше решил, че Дечев е против. Дечев се обяви и против въвеждането на идентификация с лични карти в болниците, тъй като клиниките можеха да регистрират пациенти с копие на документа.

В крайна сметка Дечев беше уволнен без причина и беше възстановен на поста при управлението на служебния министър Илко Семерджиев през миналата година.

Дариткова подчерта още, че процедурата по избора на управител на НЗОК е достатъчно прозрачна, а самият механизъм – отговорен.

От левицата обаче възнамеряват да внесат предложения за изменения в начина на избиране на управител на НЗОК. Проф. Георги Михайлов от БСП каза, че управителят на Касата, който участва и в Надзорния съвет, трябва да има право на глас и контрол върху дейността на Надзорния съвет.

Касата не може да бъде с еднолично управление, заяви Дариткова.

„Управителят на Касата внася документите, които Надзорния съвет после разглежда и гласува. Смятам, че този механизъм на взаимоотношения разделя отговорностите. Касата не може да бъде с еднолично управление. Трябва да имаме Надзорен съвет, който да представлява широката общественост. Надзорният съвет е достатъчно обществено добре балансиран, за да кажем, че НЗОК е обществен фонд и от друга страна да може да има взаимен контрол между двете отговорни институции за управлението на фонда – от една страна оперативното ръководство, представено от управител и подуправител, от друга страна – Надзорен съвет. Ако колегите направят разумни и рационални предложения, ние сме склонни да ги подкрепим, защото наистина Надзорния съвет също трябва да носи отговорност за своите решения. Тук имаме единомислие с колегите от опозицията“, подчерта тя.