Преносимата лазерна камера на Пътна полиция, която не може да бъде засечена от антирадарите и снима по няколко автомобила едновременно на разстояние до 600 метра в двете посоки, вече лови нарушители в Русе и региона. Първите тестове бяха проведени вчера в района на Втора противопожарна служба на бул."България" и установиха това, което е известно и без ползване на сложна техника - малцина спазват ограничението от 70 км/ч.
Неумолимата нова камера, станала популярна като Триногата заради специфичния си начин на поставяне може да изненада всеки навсякъде, защото може да бъде монтирана на места, които досега са били недостъпни за мобилни или стационарни устройства за контрол на скоростта.
Веднъж заснет, номерът на автомобила в нарушение автоматично постъпва в сървър в София, което прави невъзможно всякаква човешка намеса. Софтуерът веднага вади данните за превозното средство и собственика и ускорява издаването на електронен фиш.
Камерата има собствено захранване, което издържа около 8 часа, а батериите й могат и да бъдат дозареждани на място. Ако някой от преминаващите шофьори реши да й отмъсти, ще остане неприятно изненадан - около нея, макар че не винаги се виждат, винаги има пътни полицаи, които задават работните й параметри и я наглеждат.