Петър ГЕЦОВ
Работодателите в България са изправени пред най-големия недостиг на кадри от 2011 г. насам според проучването „Недостиг на таланти 2018“ на „Менпауър Груп“, което включва над 600 компании. Във времена, в които има повече работни места, отколкото квалифицирани служители, 68% от фирмите в страната изпитват трудности да запълнят свободните си позиции. Добре подготвените работници, инженери и шофьори остават най-трудните за намиране кадри, показва изследването.
38% от работодателите посочват липсата на кандидати като основна причина за недостига на таланти в страната, следвана от липсата на търсени твърди умения (24%) и опит (11%).
Поне 1200 са свободните работни места в Русенско, показва анализ на „Утро“. В бюрата по труда в областта са обявени 295 позиции, но те са само капка в морето. Само в един от най-популярните сайтове за работа са поместени 1188 обяви за Русе, като някои позиции са за повече от един човек. Някои работодатели вече споделят, че са се отказали да търсят активно хора, тъй като кандидати на практика няма.
От обявите с посочени заплати за Русе излиза, че опитните шофьори могат да разчитат на заплата от 3000 лева, машинните инженери, автомонтьори, комбайнери и други висококвалифицирани кадри се наемат на поне 2000 лева, а сервитьорките започват от 800 лева нагоре. Доста по-ниски суми дават работодателите в бюрата по труда, откъдето обаче се наемат доста трайно безработни по различни програми, където се плаща около минималната заплата.
Възнагражденията не са основен фактор за липсата на хора - само 11 на сто от компаниите посочват, че не могат да запълнят свободните си позиции заради очакванията на кандидатите за по-високо заплащане от предлаганото. 
Продължаваме да бъдем свидетели на растящото търсене на квалифицирани служители във всички икономически отрасли в България - от транспортния и инженерния до производствения и здравния. Работодателите не могат да намерят хората с точния микс от технически и меки умения и въпросът вече не опира само до откриването на таланти, а до тяхното създаване. Фирмите трябва да полагат много повече усилия, за да обучат и преквалифицират служителите за новия работен свят и да създадат работна сила с умения, от които се нуждаят както компаниите, така и хората, за да са успешни в дългосрочен план, посочват от „Менпауър“.