Уникален албум със снимки и гравюри на паметници в България, посветени на Руско-турската освободителна война, могат да видят посетителите на Историческия музей в Бяла. Експонатът от фонда на музея е поставен в специална защитна витрина и се показва в чест на Деня на освобождението на Бяла през 1877 г. - 5 юли. 
Албумът е отпечатан през 1902 г. за 25-годишнината от края на войната. Съставен е от щаба на българската армия и комитета „Цар Освободител“ за подарък на руския император Николай II. Луксозното книжно тяло с дървени корици с кожена подвързия с щамповани златни букви тежи 12.3 кг. Освен подаръчния екземпляр са направени още 4, от които са останали само два - в беленския музей и в Плевенската панорама. 
5 юли е обявен за ден на отворени врати в Историческия музей в Бяла, който е сред най-старите в България - открит е през 1907 г. в сградата на Главната квартира на руското командване от 20 юли до 13 август 1877 г. Тук са отсядали император Александър II, княз Александър Батенберг, военният министър на Русия Дмитрий Милютин и др.