Нов конкурс е обявен за изработване на паметник на Апостола на свободата. Проектите ще се приемат до 31 октомври, а след това жури ще отсъди коя от работите е най-достойна да изрази почитта на русенци към Васил Левски. Конкурсът се обявява от общината и от Сдружението за изграждане на паметник на Левски, което беше основният инициатор Русе да излезе от компанията на българските градове, където няма монумент на Апостола. 
Конкурсът се обявява повторно заради патовата ситуация, в която се озовахме, коментира вчера за „Утро“ арх.Орлин Неделчев, който беше в журито на първия конкурс. Тогава бяха депозирани 11 проекта, но при първоначалното журиране нито един не беше одобрен. Три от проектите обаче получиха препоръка да бъдат преработени. При повторното разглеждане от журито отново нито един не успя да събере достатъчно гласове, за да заеме достойно първото място. Почина и председателят на журито - видният български художник Светлин Русев, който така и не хареса нито един от предложените варианти за паметник. Всичко това негласно постави кръст върху първия конкурс. 
Сега условията за участие в конкурса са почти същите, но има две нови условия, които са съществени, уточни арх. Неделчев. Паметникът трябва да бъде фигурална композиция, а не бюст /каквито изобилстваха преди година в предложените работи/. Освен това материалът трябва да бъде дълговечен, а не да е врачански камък или русенски варовик, тъй като те са уязвими на влиянието на валежите и рязката смяна на температурите.
Този път ще има само една награда - 10 000 лева, и на този, която я спечели, ще бъде възложено да изпълни проекта и да направи паметника, каза Орлин Неделчев. Съставът на журито тепърва ще бъде определен. От Съюза на българските художници са поискали членовете на СБХ да бъдат трима, а не двама, както беше в предишния конкурс. Това обаче ще наруши правилото оценяващата комисия да се състои от нечетен брой хора - затова ще трябва да се добави и още един член от Сдружението за изграждането на паметника и така журито вече ще се състои не от 9, а от 11 човека, поясни архитектът. Журито ще се събере на първо заседание, едва след като изтече срокът за предаване на проектните работи.