Отборът на Хърватия се класира за четвъртфиналите на Световното първенство по футбол, след като победи Дания с 4:3 след дузпи (1:1 в редовното време и продълженията) в равностоен и драматичен двубой от осминафиналите на шампионата.

Срещата в Нижни Новгород започна ударно и още в 57-та секунда Матиас Йоргенсен даде преднина на датчаните с най-бързия гол на Световното първенство до момента. Централният бранител на „червения динамит“ се разписа от близко разстояние след разбъркване пред вратата на Даниел Субашич, който също не се намеси добре. Хърватите отговориха мигновено и три минути по-късно изравниха, след като нападателят Марио Манджукич се възползва от грешка в отбраната на съперника и преодоля Каспер Шмайхел. До края на първата част „шахматистите“ бяха по-опасният отбор и създадоха няколко възможности за гол, но Каспер Шмайхел бе на мястото си и опази своята врата.

След почивката възпитаниците на Здравко Далич изглеждаха притеснени от напрежението и рядко атакуваха, докато играчите на Дания започнаха да комбинират добре в предни позиции и създадоха опасности пред вратата на Субашич, но завършващите им удари бяха неточни или блокирани от защитниците на Хърватия. В заключителните минути двата тима играха предпазливо и чакаха продълженията.

В тях футболистите на Дания бяха по-активни, но златният шанс за победа се откри пред Хърватия в 116-та минута, когато Анте Ребич бе изведен отлично от Модрич и остана сам срещу Шмайхел. Ребич преодоля вратаря на датчаните, след което бе препънат от Йоргенсен, а реферът Нестор Питана отсъди дузпа. Нервите на Модрич обаче не издържаха и той стреля слабо от бялата точка, а Шмайхел отрази удара му. По този начин равенството се запази и се стигна до изпълнение на дузпи, за да бъде определен победителят.

Кристиан Ериксен изпълни първата дузпа, но Субашич спаси изстрела му. Веднага след това Шмайхел продължи с героичните изяви и отрази удара на Милан Бадел. Последваха по два точни изстрела за двата тима, преди Ласе Шоне да пропусне за Дания. Шмайхел обаче отново имаше точния отговор и върна тима си в играта със спасяване срещу Пиварич. Пропуските продължиха със слабия удар на Йоргенсен, който бе отразен от Субашич, а след това Иван Ракитич не сбърка и изпрати Хърватия напред с точен удар.

По този начин Хърватия се класира за четвъртфиналите на Мондиал 2018, където ще срещне домакините от Русия. Двубоят ще се играе на 7 юли на стадион „Фищ“ в Сочи.