Отборите на Англия и Хърватия ще се изправят един срещу друг днес от 21:00 часа българско време на стадион „Лужники“ в Москва, за да определят втория финалист на Световното първенство по футбол. Снощи отборът на Франция победи Белгия с 1:0 в първия полуфинал от Мондиал 2018.

Англичаните ще се борят да стигнат до втория финал на Мондиал в историята си и първи от 1966-та година насам, откогато е единствената им титла, докато с победа Хърватия ще постигне най-големия футболен успех в цялата история на страната. До момента „шахматистите“ имат едно трето място на Световно първенство от шампионата във Франция през 1998.

Двата тима са се изправяли седем пъти един срещу друг до този момент, като два от тези мача са приятелски – равенство през 1996-та година и победа за Англия седем години по-късно. Първият им официален мач е в груповата фаза на Евро 2004, когато Англия печели с 4:2. През октомври 2006 Хърватия записва първата си победа над „Трите лъва“ в евроквалификация в Загреб, а година по-късно идва знаменитата победа на „шахматистите“ на „Уембли“ с 3:2, която изхвърля Англия от участие в Евро 2008. В следващия квалификационен цикъл за Мондиал 2010 двата отбора отново са в една група, като този път англичаните си връща за двете загуби и печелят с 4:1 и 5:1. По този начин общата статистика е пет победи за Англия, едно равенство и две победи за Хърватия.

За да стигне до полуфиналите на Мондиал 2018, тимът на Англия завърши на второ място в група с Белгия, Тунис и Панама, а след това записа победа след дузпи над Колумбия. Това бе първи успех след изпълнение на 11-метрови удари за Англия от 1996-та година насам. На четвъртфиналите възпитаниците на Гарет Саутгейт показаха много солидна игра и победиха Швеция с 2:0. Хърватите започнаха ударно участието си на Световното първенство, побеждавайки последователно Нигерия с 2:0, Аржентина с 3:0 и Исландия с 2:1, за да завършат груповата фаза с пълен актив. На четвъртфиналите тимът на Златко Далич не бе толкова убедителен и имаше нужда от дузпи, за да отстрани Дания, а след това изхвърли и домакина на първенството Русия, отново след изпълнение на дузпи.

Селекционерът на Англия Гарет Саутгейт може да разчита на всичките си 23 играчи за този двубой, след като леките травми на Джордан Хендерсън и Джейми Варди отшумяха. Хърватия най-вероятно ще бъде без десния бек Шиме Върсалко, който се контузи в двубоя с Русия. Очаква се в негово отсъствие Златко Далич да вкара опитния Ведран Чорлука в центъра на защитата и да премести Домгаой Вида на десния фланг на отбраната.

Рефер на срещата ще бъде турчинът Джунейт Чакър, за когото това ще бъде трети мач на Световното първенство – той води победата на Иран над Мароко и успеха на Аржентина над Нигерия в груповата фаза.

Очаквани състави:

Хърватия: Субашич, Вида, Чорлука, Ловрен, Стринич, Брозович, Ракитич, Модрич, Перишич, Ребич, Манджукич;

Англия: Пикфорд, Магуайър, Стоунс, Уокър, Трипиър, Йънг, Хендерсън, Али, Лингард, Стърлинг, Кейн.