14 профилирани и професионални гимназии подкрепят намаляването на тазгодишния прием на ученици, стана ясно на вчерашното заседаниe на Административния съд по жалбата на директора на МГ „Баба Тонка“ Митко Кунчев срещу заповедта на началника на РУО Росица Георгиева от 30 март за свиване на приема в гимназията с една паралелка. Молбите на училищата за встъпване в делото в защита на Регионалното управление на образованието /РУО/ са внесени в Административен съд в 16.50 часа в сряда от директорите на Дойче шуле, Английска гимназия, СУ „Васил Левски“, СУ „Христо Ботев“, ПГ по строителство и архитектура, ПГ по дървообработване, ПГ по механотехника, ПГ по транспорт, ПГ по облекло, Селскостопанската гимназия „Обазцов чифлик“, ПГ по промишлени технологии, СУ „Паисий Хилендарски“-Сливо поле, СПП „Васил Левски“-Ветово и СУ „Христо Ботев“-Глоджево.
Освен отпадането на една паралелка МГ оспорва и административното право на Росица Георгиева да издаде заповед за план-приема, тъй като към този момент е вървяла процедурата по конкурса за поста началник на РУО. 
Това не е приумица на г-жа Георгиева, а държавна политика - да се намали приемът в профилираните гимназии, за да отиват повече деца в професионалните, защото в производството няма работници със средно образование. Нашият прием също е намален с една паралелка, но аз го приемам и не роптая, каза пред „Утро“ преди заседанието Галин Ганчев, директор на едно от най-големите училища в страната „Васил Левски“.
В момента училищата са в процес на прием по настоящата заповед на РИО. Най-добре е след класирането по първо желание на учениците да бъде направен анализ кои паралелки не са попълнени и вместо да се създават изкуствени класове, за Математическа гимназия да бъде отпусната допълнителна паралелка за прием, пледира адвокатът на МГ. 
Жалбата на Митко Кунчев е неоснователна, а изказаното тук ново предложение. не може да се реализира по време на приема, отвърна адвокатът на РУО.
Делото ще продължи на 12 юли, когато трябва да бъде доказано правото на Росица Георгиева да издаде заповедта в качеството й на изпълняващ длъжността началник на просветния инспекторат. Защитата на МГ поиска тогава РУО да представи списък за приетите паралелки в училищата по първо класиране.
Съдът може да реши, че началникът на РУО е прав със заповедта си, може да реши, че не е прав. Дори да реши, че началникът не е прав, за съжаление, приемът тази година ще се реализира по тази заповед. Но при друг, благоприятен за нас развой, в следващата година МГ може да има една допълнителна паралелка направо в девети клас и при нас да се преместят ученици, които тази година са изгубили шанса си. Затова трябва да се изчака какво ще реши съдът, каза пред „Утро“ директорът на МГ Митко Кунчев.
Изненадана съм от това, че се оспорва длъжността ми началник на РУО, тъй като съм издала заповедта за план-приема на 30 март, когато бях изпълняваща длъжността, а официално съм назначена на поста на 3 април. Тенденцията за Русе е намаляване на учениците - за първи клас тази година са записани 1056 деца, които до седми клас ще намалеят още. Този факт не ни дава основание да разширяваме паралелките и затова се надявам, че съдът ще вземе правилното решение в полза на всички деца и училища, посочи Росица Георгиева.