На фона за бързо покачващия се жилищен пазар лихвите по жилищни кредити намаляват до нови рекордни нива, показват обявените вчера данни на БНБ. През май годишният процент на разходите по жилищните кредити в левове намалява спрямо май 2017 г. с 0.58 пр.п. до 3.82%. По жилищните кредити в евро - с 0.71 пр.п. до 4.03%.
В същото време цените на жилищата в Русе отбелязват такъв ръст само за едно тримесечие. За цялата 2017 г. поскъпването на апартаментите беше с 16.2%.
В последните две години пазарът е изгоден за купувачите, тъй като цените вървят нагоре по-бързо не само от инфлацията, но и от лихвите по кредити. Няма никакви гаранции обаче, че тази ситуация ще се задържи още дълго. Ретроспекцията назад показва средногодишен ръст от 2,9% на цените на жилищата от 2010 г. насам. Което е доста под лихвените равнища за периода. А според повечето банкери периодът на ниски лихви е към края си и вероятно процентите ще тръгнат нагоре догодина, когато Европейската централна банка затегне паричната си политика.