Миналата събота проверихме колко от работодателите реално са минали на подневно изчисляване на работните часове и колко от тях издават заповеди за работа на своите служители в неделя, съобщи вчера директорът на Инспекцията по труда Ирена Николаева. Тази кампания е предизвикана от интереса на много фирми към въведеното сумирано изчисляване, което позволи Кодексът на труда - то дава възможност работникът да е зает различен брой часове в различните дни, но общо не повече от 56 часа на седмица, припомни Николаева. 
Тя обясни, че след първоначалния ентусиазъм се оказало, че сумираното изчисляване води след себе си по-сложно и по-продължително оформяне на документацията. Тогава много работодатели сметнаха, че затрудненията са повече, затова се върнаха към подневно отчитане /с 8-часов работен ден/, но техните работници продължиха да работят по модела на сумираното, посочи шефката на инспекцията. Затова проверките в съботите ще продължат, увери тя. 
Масирани проверки инспекторите извършват и в сферата на селското стопанство. Досега са направили 71 инспекции, основно при производителите на зеленчуци и плодове. В строителството пък са проверени 11 обекта. Засечени са 91 нарушения, предимно необезопасени скелета или работа без каски. В една от фирмите проверяващите установили и неизплащане на заплатите за месец - около 20 000 лева. Дадени са предписания и вече имаме сведения, че изплащането е започнало, уточни Николаева.