Асфалтът, който се отстранява от улиците при течащите ремонти, живее втори живот в селата и вилните зони около Русе. Купчините черна фракция, в каквато се превръща фрезованата настилка, запълват дупки и изравняват пътища във вилните зони и околните села.
Към момента вече са изразходвани количествата, натрупани от ремонтите по централните улици. Със стария асфалт от „Баба Тонка“, „Славянска“ и други разкопани улици са засипани отсечки в Касева чешма, Танкодрума и във всички вилни зони, където няма пътна мрежа. Изцяло насипана е и една от разбитите улици в района на телевизионната кула. 
Количества от свалената пътна настилка след ремонтите могат да получат кметове на малки населени места, жители на вилните зони, сдружения на собственици. Те могат да се възползват от фрезования асфалт безплатно, като подадат заявление до общината с обосновано искане за количество, обясни зам.-кметът Димитър Наков.
Приоритетно асфалтът се разпределя към малките населени места, където има най-голяма нужда. До момента не е имало толкова голямо количество осигурен материал, но тепърва започват ремонтите по уличните платна, откъдето се очаква големи купчини фрезован асфалт. 
Старият асфалт от свалената пътна настилка след ремонтите се съхранява в базата на общинско предприятие „Комунални дейности“.
Практиката е кметовете на малки населени места да си извозват сами количествата материали от базата, но има случаи, в които служители на „Комунални дейности“ също доставят и разстилат материалите. Фрезованият асфалт е отпадъчен материал, а срокът на издръжливост зависи от атмосферните условия и натоварването на пътния участък, каза шефът на предприятието Стамен Савов.