Около 7% от проверените слънчеви очила в търговската мрежа не отговарят на изискванията, съобщи вчера Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). Несъответствията намаляват близо три пъти, при подобни акции преди година те са били 20%. 
Тазгодишните проверки са обхванали 246 обекта извън специализираните оптики, за да се обхванат малки търговски обекти, супермаркети и бензиностанции, където обикновено се регистрират най-много нарушения.
Инспекторите са проверили 552 броя различни модела очила, като при 40 от тях са установени следните несъответствия. 37 модела са били с липсваща инструкция за употреба на български език, а 17 - с липсваща маркировка за съответствие.
Съставени са 40 акта за административно нарушение и са издадени 17 заповеди за спиране от продажба, изземване и унищожаване.
При инспекциите са закупени и образци от детски слънчеви очила на територията на цялата страна, които са изпитани в лаборатория. Резултатите показват, че всички модели съответстват на приложимите европейски изисквания.