Художественото осветление, вградено в плочките около Паметника на свободата и в алеите към него, се оказва голям проблем. Нито една от всички близо 170 лампи не работи, а ремонтът им е почти мисия невъзможна. Част от осветителните тела бяха демонтирани от служителите на ОП "Комунални дейности", за да бъдат разгледани от специалисти и да се мисли за вариант за тяхната подмяна с алтернативни лампи.
Проблемът е, че въпросните изгорели тела марка "Филипс" са бутиково изпълнение - единствено за площада в Русе по проект. Сега обаче няма с какво и откъде да бъдат подменени, защото такива лампи на пазара няма. От общината са се свързали с производителя, но за тяхно съжаление удрят на камък - такъв артикул не съществува.
Затова се търси възможен вариант за подмяната им с аналог, но новите тела ще са с различни габарити, а захранването им също ще се различава от това на досегашното осветление. То е било с безопасно  напрежение от порядъка на 12 волта и ще бъде заменено с лампи на 24 волта. Предстои да се направят проби дали подмяната им е възможна и дали ще може да се използва положеното трасе от кабели. Причините за изгарянето на лампите е липса на уплътнения около телата, които са положени в гнездата, както и образуването на конденз и задържане на влага в самите корпуси на лампите, което води до изгарянето им, казват специалистите.
Гнездата на тези, които са изгорели или са били предмет на вандализъм и посегателства, са обезопасени по различни начини - от насипване с фракция от камъни до затварянето им с ламаринени планки, като целта е да не хлътне нечий крак. Засега малчуганите, които се забавляват на площада, приемат с охота варианта с малките камъчета, защото са идеални за игра.
Проектът за пълна рехабилитация на градския площад на стойност 10 милиона лева беше реализиран по времето на кмета Божидар Йотов, управлявал общината в периода 5.11.2005 - 23.10.2011 г.