Вятър със скорост 17 метра в секунда не е бедствие, но електрическа мрежа, която не е подменяна от 37 години, е достатъчно амортизирана, за да бъде обвинен собственикът й в небрежност, довела до авария и щети за пострадалите от нея. С тези мотиви състав на Русенския районен съд осъди „Енерго Про“ да плати 324 лева обезщетение на абонат, чиито ел.уреди изгорели заради скъсана жица. Отделно потърпевшият ще получи и още стотина лева за съдебните разноски.
Сутринта на 28 октомври м.г. собственик на къща по „Даскал Аверкий“ установил, че няма ток. Огледал се през прозореца и видял, че жиците на въздушната мрежа към дома му са скъсани. Позвънил в „Енерго Про“, оттам пратили екип и електрозахранването било подновено. Но половината домашни уреди просто не работели. Отказал да се включи лаптопът, хладилникът и микровълновата фурна все едно ги нямало, а телевизорът трайно загубил говор и картина. Собственикът ги занесъл на ремонт, платил си 419 лева и навсякъде му казали, че причината за повредите е все една и съща: токов удар.
Тогава А.М. подал жалба в „Енерго Про“ и поискал да му възстановят парите за поправките. Но срещнал категоричен отпор - не можели да му платят, защото аварията била причинена от непреодолима сила - вятърът.
Човекът се обърнал към съда, а там най-важни се оказаха сводките на метеоролозите. Защото според „Енерго Про“ проводниците на мрежата били изчислени така, че да издържат пориви на вятъра със скорост до 18 метра в секунда, а въпросната нощ духало повече - с над 20 метра в секунда и ставало въпрос за бедствие, което нито може да се предвиди, нито да се предотврати.
Метеоролозите на АППД обаче контрираха със сводка, според която във въпросната вечер наистина е духал вятър, но само със 17 метра в секунда. Освен това поставянето на тези кабели е станало през далечната 1976 година и няма никакви документи да са били подменяни оттогава. Затова според съда освен вятъра, причина за изгарянето на уредите е бил и фактът, че собственикът на мрежата не е положил нужната грижа за нея и е проявил небрежност. Затова „Енерго Про“ бе осъдено да плати ремонта. Вярно, само за част от уредите, защото за другите собственикът им просто не получил фактура.
Впрочем електрическата мрежа към „Даскал Аверкий“ била все пак подменена, но чак след инцидента, при който са пострадали и други съседи, които обаче не си търсили правата в съда.