С поредица инициативи и събития учениците и учителите от Професионалната гимназия по селско стопанство „Ангел Кънчев“ в Образцов чифлик отбелязаха 135-ата годишнина на първото земеделско училище в България. След Освобождението от турско робство със селскостопанското образование се заемат практическите образцови чифлици, първият от които се открива в бившия Номуне чифлик, основан от турския реформатор Мидхат паша през 1865 г.
С Указ номер 448 от 20 юни 1883 г. на княз Александър Батенберг тогавашното нисше практическо училище става средно земеделско училище. Към него се създава опитно поле, а през 1896 г. е организирана първата местна селкостопанска изложба, на която са представени лозаро-винарски отдел, нови сортове земеделски култури, овощарска продукция, пчеларство и други.
Със свои нововъведения училището участва в много международни и национални изложби и записва в биографията си над 40 златни, сребърни и бронзови медали, грамоти и похвали. 
Днес гимназията продължава да следва своята мисия, като подготвя квалифицирани кадри за развитието на селското стопанство, фермерството, ветеринарни специалисти. Участието на гимназията в реализацията на международни проекти спомага за нейното пълноценно вписване в модерното европейско образование. Възпитаниците на ПГСС са доволни от това, което са получили и научили, радват се на квалифицирано обучение и на практически съвети от своите преподаватели, учат се и живеят в изключително добри условия, като ползват ред придобивки - общежитие, отлично столово хранене с винаги пресни и качествени продукти, възможност за реална практика в градините, лозята и нивите на училището. 
На юбилейната годишнина ПГСС посвети няколко от важните си инициативи през тази учебна година. Сред тях беше домакинството на националното състезание „Млад фермер“ през март, като в регионалния етап гимназията посрещна 28 отбора от Северна България. Представителите на русенската селскостопанска гимназия се класираха на призови места.
През месец май се проведе Ден на отворените врати, който дава възможност на всички желаещи да научат повече за работата и постиженията на учениците и учителите от гимназията, да разгледат учебните кабинети и работилниците, да се запознаят със специалностите и професиите. 
На 20 юни в тържественя час на класа, посветен на юбилея, учениците си припомниха историческото минало и традициите на своето училище, като добавиха и своите мнения за днешния ден и за бъдещето на гимназията, отправяйки пожелания за добри перспективи и бъдещи успехи.