Треньорът на „Дунав“ с футболисти до 19 години Емануил Върбанов работи по селекцията за новия сезон. И няма как да е иначе, защото заради навършена възраст тимът бе напуснат от доста състезатели.


- Емануиле, твоят отбор завърши на девето място в Елитната юношеска лига. Доволен ли си от това класиране?
- Мисля, че заслужавахме да бъдем с поне две позиции по-напред. Изпуснахме сигурни точки в няколко мача. Като цяло съм доволен.
- Как върви кастингът за нови футболисти?
- Явиха се доста момчета - близо 40. Неприятно ми е да го кажа, но голяма част от кандидатите са трагедия. Вече освободих 10 души. Утре /днес/ ще си тръгнат още няколко. Факт е, че добрите футболисти ги няма. Ще видим какво ще отсеем накрая. 
- Твои основни играчи напуснаха отбора, защото преминаха допустимата възраст. Накъде ще тръгнат тези момчета? Не е ли жалко, че след толкова труд или ще сложат край на кариерата си, или ще играят от време на време по селата? Сещам се например за един Благовест Ленков, който тренира известно време при мъжете. Както и за Георги Горанов. 
- Всичко зависи от тях. Истината е, че президентът на ФК „Дунав“ д-р Симеон Симеонов, загрижен за младите, предложи на по-перспективните футболисти да останат в Русе като студенти и да не загърбват футбола. Предложи да им осигури и пансион. Те ще решават бъдещето си. Да, жалко е, че някои могат да се откажат от футбола, но нали напред продължават само най-добрите. Когато си готов за мъжкия отбор, никой няма да ти обърне гръб.
- Какви са плановете за лятна подготовка?
- Основно ще тренираме на нашата база. БФС пое ангажимент да подсигури безплатни лагери за всички отбори от Елитната юношеска лига. Доколкото знам, лагерът ще е от 25 юли до 6 август. Все още не е ясно къде ще е този бивак.