Бъзовец увековечи паметта на Ботевия четник Владимир Друмев Върбанов с откриване на паметна плоча на читалището в селото, финансирана и монтирана от самодейците в читалището, съобщи секретарят на културното огнище Диана Георгиева. Така поколенията ще знаят, че един от най-младите четници, тръгнали да осбождават отечеството си под знамето с девиза „Свобода или смърт“, е живял в селото от 1887 до 1890 година.
Владимир Друмев Върбанов /изписван някъде и като Тодоров/ е роден в населения с българи до подписването на Крайовската спогодба град Мачин, окръг Тулча, днес в Румъния. Два пъти е залавян и съден от турците за революционна дейност, при избухванете но Руско-турската война 1877-78 се записва в българското опълчение.
Пред Йордан Стефанов, автор на книгата „Владимир Друмев/Ботевият четник“ бившият дългогодишен директор на училището в Бъзовец разказва, че поборникът пристига в селото още докато страната ни прави първите си стъпки в свободата. На 25 октомври 1887 година общинското управление му издава свидетелство за заселване, подписано от кмета Хюсеин Мурадов и други хора, чиито потомци са известни в селото. Предполага се, че първо е бил учител. По-късно става общински писар и адвокат на съселяните си в мировия съд в Русе и за това има свидетелства.