Шест години след първото заснемане на Русе колите на интернет гиганта Гугъл отново тръгват из града, за да обновят виртуалната картина на града в приложението Стрийт Вю /Street View/. Операцията е насрочена за юни-юли, става ясно от сайта на компанията. През летните месеци ще бъде актуализирана цялата налична информация за България.
За 6 години Русе доста се промени и виртуалната разходка на Гугъл определено има нужда от обновяване. За наш малшанс обаче, актуализацията съвпада с големите ремонти на пътни артерии и връзки в града и разкопаните улици надали ще изглеждат добре в приложението. Но пък Google Street View съвсем не е единственото място, където любопитните могат да получат впечатления как изглежда Русе.
Колите на интернет гиганта обиколиха Русе за пръв път през март 2012 година, а виртуалната разходка по нашите улици стана възможна на следващата година. Запечатаният преди 6 години образ може да се види и сега, макар че на много места вече е неактуален.
Новото в тази кампания е, че автомобилите с 360-градусови камери на покрива ще обърнат специално внимание и на основните пътища в областта.
През 2015 година Гугъл добави и възможност за онлайн разходка във водите на Дунав при Русе - част от виртуално пътешествие по реката с кадри от Словакия, Хърватия, Сърбия, Унгария, България и Румъния. Чрез Гугъл Мапс /Google Maps/ и Стрийт Вю вече спокойно може да се "плава" от удобното кресло по цялото течение като наред с Русе са включени Белград, Братислава, Будапеща и много други завладяващи забележителности.
Колите на Гугъл тръгват из България в понеделник, на 25 юни, но кога точно ще минат през Русе, не е разписано. Ако ги срещнете на улицата обаче, не им махайте, за да се увековечите в приложението за следващите няколко години - лицата на хората и регистрационните табели на автомобилите там са ретуширани, за да се опазва неприкосновеността на личния живот.