България продължава да бъде сила в космонавтиката, въпреки че много западни страни казват, че не сме дорасли до космическите технологии. Това отбеляза българският космонавт Александър Александров, който откри в БАН изложба, посветена от полета по научната програма „Шипка“. Тя се организира от Института за космически изследвания и технологии и ще бъде в централното фоайе на БАН до 22 юни, предаде репортер на БГНЕС.

Наша апаратура лети на Международната космическа станция, имаме и техника за измерване на радиацията, която лети на спътник за Марс. Очаква се той да кацне на червената планета догодина. „Космонавтът е върхът на една огромна пирамида, в която работят хиляди учени, инженери, научни работници, които със своя труд успяват да направят успешна мисията и експериментите“, заяви Александров.

Известният космонавт разказа, че за 10-дневен полет са успели да изпълнят над 56 научни експеримента в 4 основни направления – космическа физика и астрофизика, дистанционно изследване на Земята от Космоса, космическа медицина и биология, космически технологии. „Благодарение на това, че успяхме да изпълним научната програма, нашата страна се нареди като третата страна, изпратила втори космонавт“, спомни си той.

„България все още има силна школа. С изложбата искаме да покажем приноса в космическата наука. Страната ни успешно показва, че макар и малка по бюджет в сравнение със западните страни, достойно стои с постиженията в космическата храна, апаратура. Нашите приоритети, подкрепени с европейско финансиране, може да станат още по-успешни и за нас пак ще се говори“, заяви председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.

На 7 юни 1988 г. - България има своя втори космонавт. Александър Александров излита в Космоса и остава до 17 юни. На борда на кораба "Союз ТМ-5" българинът е заедно с двама съветски космонавти - командирът на полета Анатолий Соловьов и бордовият инженер Виктор Савиних.