Диана Петкова може да намери у всеки онази златна статуетка, която човек носи в себе си, без да осъзнава какво съкровище притежава.
Раждаме се чисти и светли, след това животът слага по нас кал отвсякъде, а имиджмейкърството успява да махне калта и да извади навън точно тази златна същност, която имаме по рождение, казва чаровната дама.
Тя е една от най-известните русенски фризьорки и има ново амплоа - да помага на хората не само да открият своя уникален вроден стил, но и да се научат как да го изразяват.
Защо след дългогодишна успешна кариера, две шампионски титли по фризьорство през 2000 и 2001 г., национално признание като най-добър колорист на България през 2010 г., успешни участия в Париж на световния конкурс „Mondial coaffur beaute“ и на световните награди на „Вела“, Диана Петкова отваря нова страница в биографията си?
„Осъзнах, че прическата, подстригването, цветът на косата са само малка частица от това да създадеш цялата визия на една жена. Винаги съм смятала, че прическата е част от тялото, а тялото това е коса, дрехи, нокти, бижута, но не като материално цяло, а като духовно цяло. Защото човек се ражда с определени очи, коса, тен на лицето и когато осъзнае кой е той, какво излъчва, много по-лесно може да бъде себе си, изразявайки се чрез коса, дрехи и бижута“, обяснява дипломираният имиджмейкър.
Тя е единствената българка, завършила Санктпетербургската академия за имиджмейкъри
и то с блестяща дипломна работа, която е качена на сайта на академията. За нея новите знания и умения са надграждане на професионализма й и възможност да създава още повече красота около себе си.
Като малка Диана обичала да шие дрехи и да се кипри, както с обич казвала баба й. От дете мечтаела да се занимава с мода, но докато мечтата й се сбъдне,  съдбата решила да я поразходи - и то буквално. Родителите й заминават на работа в някогашната съветска република Коми, както правят много българи по онова време заради по-доброто заплащане. Това е причината Диана, която тогава е седмокласничка, да завършва основно и средно образование в Русия. След това попада в един от най-красивите руски градове - Санкт Петербург, където е приета в държавния технически университет. Завършва го през 1990 г. като... инженер по машини и технологии за обработка на метали под налягане. Професия, която оставя кратка следа в биографията й, но пък университетът я среща с любовта на живота й Стефан, с когото са заедно и до днес.
След раждането на сина им Мартин Диана решава, че е дошло време да сбъдне мечтата си и отива в гимназията по облекло, за да учи за технолог-конструктор на дамско облекло. Имах неблагоразумието да кажа, че имам висше образование, и отказаха да ме приемат, защото тогава беше така - ако имаш висше, не можеш да учиш средно специално, спомня си Диана. Записва се в курса по фризьорство и
открива призванието, което вече 27 години й носи признание, награди и известност
Когато креативен и енергичен човек като Диана Петкова усвои всички тънкости на професията, започва сам да си търси нови предизвикателства. Едно обучение по линия на козметичния гигант „Лореал“ я среща за първи път с имиджмейкър - софиянка, завършила лондонска школа. Запленена от лекцията й, на следващия ден отива при нея, за да направи за себе си цветоанализ и анализ на личния стил. „Направих ги за един ден, толкова много информация получих, че накрая бях убедена, че това е нещо, с което искам да се занимавам в бъдеще. Защото се оказва, че ние сме едно излъчване - това, което носим в себе си, се отразява и във външността ни. И понякога, когато искаме да изглеждаме по един или друг начин, това е бягане от себе си или желание да влезем в чужди обувки. Ако е само временно, защо не - играем роля, въпросът е да не изгубваме себе си“, разказва Диана.
Имиджмейкърството определя какво излъчва човек - топло или студено, тъмно или светло, контрастно или приглушено.
Личностите се делят общо на 4 типа - пролет, лято, есен и зима
които образуват 12 подтипа в зависимост от трите доминантни излъчвания. Доказано е обаче, че само 25% от хората могат да бъдат определени по тези критерии, другите трябва да бъдат тествани чрез анкета и разговори. Така освен външността, се определят характерът, поведението, състоянието на духа. 
„Аз например съм много меко лято, не много контрастна личност, студен цветотип, който е много витален. Ние може да започнем едно нещо, да се прехвърлим на друго, после да отидем на третото. При нас артистизмът и затаятчийското - да пипнем нещо с ръце, са много силно развити. Ние сме екстровертни хора, всичко обичаме да споделяме. Докато една зима, която също е студен цветотип, е много контрастна, много интровертна и прибрана в себе си, много грижовна към хората. Може би затова много ми харесва имиджмейкърството, защото ако фризьорството чисто повърхностно дава самочувствие на жената, то изважда навън златната статуетка в нас“, казва Диана.
С очите на специалист по изграждане на стила тя гледа вече по различен начин
на хората и всичко наоколо. И гледката не я очарова. Мрачен град е Русе, много черни дрехи се разхождат по улиците. А черното навсякъде е депресия, затваряне вътре в себе си. Има черно модерно, но когато си купуваш черна чанта и черни обувки, защото ще ти отиват на всичко, това е най-голямата грешка, казва Диана. И анализира: „Хората нямат желание да изглеждат себе си, обличат се само в тъмни цветове - зимата черно, сиво, синьо, лятото ходят в бяло, но само в бяло. И много малко хора имат усещането на тях какво им отива. Те купуват това, за което някой им е казал, че е модерно, или просто това е имало в магазина. Иначе русенката има уникално чувство за лична хармония, усетът й за съчетаване е прекрасен, но в прекалено тесни рамки. Това синдром на малкия град ли е, не мога да го определя“.
По този повод Диана цитира Коко Шанел, която казва, че
модата е това да заявиш за себе си, без да си отвориш устата
но в Русе, ако някой случайно се е себеизразил и се е облякъл с нещо по-различно, всички се обръщат по главната улица да го гледат. 
А ако 50-годишна жена се е облякла като тийнейджърка?
Освен възраст, има и темперамент - ако темпераментът е на 30-годишна, няма как да се облича като 50-годишна. Или обратното - жени под 40 приличат на баби, въпреки че могат да си купят най-скъпите дрехи, най-скъпата чанта, но излъчването им е на стари хора. Това са част от примерите, които дава Диана, когато обяснява, че стилът е преди всичко онази хармония, която се излъчва естествено от човека. 
Цветоанализът и анализът на личния стил са двете консултации, които всеки, който иска да опознае себе си, трябва да премине. 
„Човек излъчва 2-3 стила. При мен например е смесица от драма и класика. Драмата бях 100% сигурна, че я имам в себе си, но класика никога не съм си мислила, че излъчвам“, смее се Диана. 
Типична класика е лейди Даяна, същото казват и за руския министър-председател Медведев. Ако пък една жена е много свободна, с груби жестове, това е натуралният стил и ще й отиват дрехи от памук, лен, плетени и раздърпани неща. Но ако е със слаба и по-пропорционална структура и облече широки дрехи от лен, няма да паснат жестовете, походката, вътрешното излъчване. Но Диана не назидава, не менторства, а пита, обяснява и наблюдава или както сама казва -
побутва човека в посоката, в която той сам иска да бъде
Има една цветна палитра за съчетаването на цветовете, която тя предлага на всеки, преминал през нейна консултация. Един от клиентите й - мъж!, си я купил и с нея пазарувал. Когато Диана го попитала как се чувства, той й отговорил: „Чудесно, пазарувам бързо и лесно и вече не споря нито с жена си, нито с продавачките какво ми отива“.
Следващият етап е ревизия на гардероба - отиваме в клиента, изваждаме дрехите и ги разделяме на три групи: тези, които му отиват, другите, които изобщо не трябва да носи, и третите, които са добре, но нещо трябва да им се добави, обяснява имиджмейкърът. После се прави списък на необходимите неща, които трябва да се купят. 
„Така знаеш точно какво ти трябва, не харчиш излишни пари и не купуваш неща, които са сами по себе си, а само такива, които или ще допълнят тоалета ти, или купуваш цял тоалет. Не даваш излишни пари, спестяваш време, допълваш старите неща и в никакъв случай не купуваш едно нещо, защото просто ти е харесало. И вече пазаруване с консултант е най-приятната част, оказа се че и за клиентите е така“, разказва Диана.
Никога не съм пазарувала 5 часа, а те минаха като един, възкликнала клиентка
с която пребродили един мол в Букурещ. Купила си дрехи, обувки, чанта, колан, украшения - 16 артикула за общо 670 лева, при това всичко било на редовни цени, без намаления. И когато накрая отворила няколкото чанти, била възхитена как хубаво всичко се съчетавало. „Целта е да имаш малко дрехи, но да могат така да се съчетават, че като те виждат приятелки, да казват: „Абе ти всеки ден си с различен тоалет“, а ти всъщност си сменила само елемент. За тези 670 лева тя се облече за цяло лято, а ще ги носи и след това. За съжаление, ако минете по магазините в Русе, под 50-60 лева за бройка няма да намерите и нито ще можете да ги съчетаете, нито да образувате някаква капсулна колекция - така се казва, когато няколко дрехи, шалчета, чанти, обувки, могат да се съчетават помежду си“, казва с малко тъга Диана.
Няма много работа за имиджмейкъри в Русе, признава тя
Убедена е, че не цените са причината, защото една консултация за цветоанализ, който се прави веднъж в живота, е на стойността на прическа или грим за коктейл. Просто не всеки е узрял за това, не всеки го намира за важно. Дава си сметка и за нещо друго - новите знания и умения започват да й пречат в основната професия. Защото клиeнтките във фризьорския салон са свикнали да получават информация за косата си, а тя вече не може да ги разглежда само като коса. И невинаги им харесва това, което им казва за цялостния им образ. „Опитвам се да намеря баланса, да не казвам това, за което не ме питат. Опитвам се да вляза в обувките на клиента си, да гледам през неговите очи и така да пречупвам модата. Това ме обогатява, защото ме кара да потисна егото си. Възпитавам се отново“, казва Диана. И мечтае - поне малко да накара клиентките си да погледнат на себе си с окото на страничния наблюдател, който вижда доста по-хубави неща в тях, отколкото те самите.