По същия начин, както в околната среда, процентът на влажност в апартамента над 60-70% се счита за висок и това може да доведе до определени проблеми.

Ето някои от тях:

  • Неприятна миризма
  • Бактерии и гъбички
  • Петна по стените
  • Унищожаване на мебели в самия апартамент

Но в допълнение към факта, че прекомерната влага много разваля външния вид на стаите, тя също предизвиква здравословни проблеми в хората, които живеят там. Може да се стигне до алергични реакции и усложнени респираторни заболявания. Ето защо е важно да вземем всички необходими мерки, за да се отървете от влагата в апартамента. Питате, как може да се направи това? Много просто, по-долу ще дадем няколко препоръки. Научете за тях днес.

1. Използвайте абсорбатори.

Това устройство е идеално за северните апартаменти. В тях, като правило, лесно се натрупва влага.

Така че, ако искате да се отървете от влагата в стаите, може да използвате абсорбатори. Те се продават в различни размери и затова цените варират.

2.Ползвайте морска сол.

Знаехте ли, че солта помага при този проблем? За да направите това, имате нужда от плитък стъклен съд и 1 кг едра морска сол. Просто поставете солта в избрания и го оставете във влажната стая. След 1-2 дни ще видите, че е абсорбирала солта много влага. Солта е от веществата, които имат висок капацитет на абсорбиране. В допълнение към борбата с излишната влага в апартамента, тя може да се използва и за премахване на петна върху дрехите. Когато забележите, че солта е мокра, трябва да бъде заменена с нова.

3. Други начини за контролиране на излишната влага

В допълнение към горепосочените препоръки е важно да се отбележи необходимостта от превантивни мерки: опитайте се да не позволявате влагата да влезе в стаите и да остане там.

Как може да се постигне това? Следвайте тези съвети:

  • По време на готвене включете аспиратора.
  • Отоплението в къщата не трябва да загрява въздуха над 20°C, тъй като това допринася влагата да избие по стените.
  • След като си изперете дрехите - не ги оставяйте в стаята си. Ако го оставите вътре, влагата ще нарастне.
  • Не поставяйте прекалено много растения в една и съща стая, защото растенията също "дишат" и това ще доведе до развитието на прекомерни количества газове и в резултат на това - влага.
  • Освен това е необходимо да се вземат под внимание аспекти като естественото осветление и проветряването на апартамента.
  • Прозорците и вратите трябва да осигуряват достатъчно слънчева светлина (добре е, когато са правилно разположени). Освен това може да помислите за пренареждане на мебелите, така че въздухът да циркулира по-добре в стаите.

Спазвайте тези съвети - това ще ви позволи да се отървете от влажността в апартамента си и да предпазите от появата на повторна влага. Това ще има положителен ефект върху здравето ви и ще ви помогне да спестите пари за ремонт и често боядисване на стените в апартамента си.