Дело за данъчни престъпления в особено големи размери стартира вчера в Окръжния съд срещу Виктор Епщайн. Някокашният мастит бизнесмен и общински съветник е обвинен, че не е платил 3 129 873 лева данъци. 
Според обвинителния акт в периода януари 2005 година до 5 юни 2009-а 51-годишният Епщайн е избегнал плащане на ДДС в размер на 2 417 272 лева и корпоративен данък на стойност 712 601 лева. Данъчните задължения са се натрупали от продажбата на апартаменти в новопостроената от предприемача жилищна кооперация на кръстовището между улиците „Плиска“ и „Янтра“ на 45 клиенти. Според обвинението Епщайн, който вече има две присъди - за катастрофа с две жертви на магистрала „Хемус“ и за подкуп в качеството му на общински съветник, внасял в сметката на фирмата само половината от получените пари, а другата половина прибирал  безотчетно за себе си. 
За същото престъпление на съд е дадена и 55-годишната счетоводителка във фирмата му С.А., сочена като негова съучастничка. Обвинението срещу нея е за 3 132 703 лева.
На делото вчера Виктор не се призна за виновен за данъчни престъпления в такива големи размери и поиска съкратено производство без разпити на свидетели, което бе удовлетворено от съда. Следващото заседание е насрочено за септември, на което трябва да бъдат приети експертизи.