Министерството на земеделието подготвя промяна в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, обнародвани в „Държавен вестник“ на 22 май. Това съобщи пред БНР ресорният министър Румен Порожанов.
Както „Утро“ писа, спорните текстове изискваха от земеделските производители до 22 юни да преподпишат с нотариална заверка всички договори за наем на земя със срок по-голям от една година. Което на практика е невъзможно и означаваше, че всички тези споразумения ще бъдат прекратени служебно, а парцелите без договор ще се превърнат в „бели петна“.
„Тези добавки в парламента за регистриране на нотариални заверки на договорите с отдаване под наем - това е бих казал несериозно. Не мога да кажа, че парламентът е приел несериозно решение, но то е неизпълнимо. Вече съм подготвил писмо до комисията, в контакт съм с председателя на земеделската комисия. Имаме конкретни предложения - първо да се удължи срокът, и второ - да се редуцира обхватът на договорите, които трябва да бъдат допълнително нотариално заверени, а именно само там, където няма собственици,“ заяви Порожанов.
Срещу разпоредбата вече реагира Националната асоциация на зърнопроизводителите. В становище, разпространено по-рано тази седмица, членовете й обявиха протестна готовност, ако проблемът не намери решение. Според тях е „недопустимо утежняването на широката маса добросъвестни ползватели, явяващи се и изрядни страни по двустранни правни сделки“. Зърнопроизводителите предупреждават, че може да настъпи хаос в поземлените отношения преди началото на стопанската 2018-2019 г. У