Съчетанието на вино и сирене е истински майсторлък. Към сиренето по-често се избират бели вина, тъй като ароматът и вкусът им са по-подходящи за комбиниране с различните видове сирена.
Младите червени вина не се съчетават добре с повечето сирена заради съдържащите се във тях танини, които са в големи количества.
Но ако все пак предпочитате червеното вино, трябва да го съчетаете с добре узрели сирена. Техният сложен аромат се допълва добре от червено вино.
Десертните вина допълват сините сирена без ущърб на качеството на аромата им. За класическо се смята съчетаването на Рокфор със сладко червено вино или на Стилтън с порто.
Най-добрите съчетания се получават, когато виното е направено в същия регион, където и сиренето. Към меките мазни сирена като Бри и камамбер се подбират вина с висока киселинност.
Тези сирена вървят добре с леки червени вина, с бели вина от типа на ризлинг, шардоне или сухо шампанско. Сиренето бри прекрасно се допълва с охладени бели вина.
Камамберът е изключително вкусен в компанията на ябълков или крушов сайдер, а също така и на различните видове бели вина.
Какво вино за кое сирене е подходящо
Твърдите сирена се сервират с вино с плътен вкус. Подходящо е съчетаването им с пино ноар или червено сухо вино от Италия. Сиренето грюер се съчетава добре както с бели, така и с червени вина.
Към козето сирене се сервира бяло вино, най-успешно е съчетанието с каберне совиньон. Според французите сиренето трябва да се сервира на големи парчета и всеки от гостите сам да си отрязва фини парченца от него.
Класическият начин за сервиране на плато сирена е следният: чинията се оформя като циферблат. На 6 часа се слага сиренето с най-нежен и мек вкус.
От 6 до 12 ароматът нараства, а на 12 се поставят най-ароматните сирена. Между 12 и 3 се нареждат най-пикантните сирена, а между 3 и 6 часа се поставят тези с най-резливо ухание.
Отделните видове сирена не трябва да се опират едно в друго и ако са нарязани на парченца, трябва във всяко резенче да присъства коричка, край и сърцевина.
* Рубриката ПОПИТАЙ EDEA ще дава всяка седмица отговори на ваши въпроси за различни хранителни продукти. Задайте своите въпроси на [email protected]

РЕЦЕПТА
РУСКА САЛАТА
Продукти:
1 кг картофи
250 г моркови
250 г кисели краставички
200 г грах
200 г царевица
200 г шунка
3 яйца
400 г майонеза
1 ч.л. горчица
2 стръка магданоз
сол
Начин на приготвяне:
Картофите (1 кг) се сваряват и се обелват. Оставят се да изстинат и се нарязват на средни по големина кубчета. Отделно се сваряват морковите (250 г) и яйцата (3 бр), и също се оставят да изстинат. Нарязват се на кубчета, заедно с киселите краставички (250 г) и шунката (200 г), и се смесват в дълбока купа. Към сместа се добавят изцедените от консервите грах (200 г) и царевица (200 г) и салатата се разбърква с майонезата (400 г), горчицата (1 ч.л.) и солта. По желание може да се добави лимонов сок и ситно нарязан магданоз (2 стръка).