Над 12 000 нарушители на ограничението на скоростта снима месечно камерата на КАТ на бензиностанция „Лукойл“ на бул.“България“. За първите пет месеца на годината засечените нарушители на път за и от Дунав мост са 60 107. Ограничението там е 50 км/ч, но не са рядкост случаите, в които колите летят със 100 и повече километра в час. Това съобщи старши инспектор Стелиян Станев от КАТ по време на вчерашния брифинг, с който областната дирекция на МВР откри започващите си редовни срещи с медиите, за да дава повече публичност на работата си.
Близо 70% от нарушителите са чужденци, които трябва да си плащат глобите в съответните държави. Тези, които се направят на разсеяни, при повторно влизане в България губят книжките си, докато не се издължат.
Като се изключи впечатляващият брой на тези нарушения, Русе е спокоен град, посочи ръководството на дирекцията.
Поддържаме едно от ниските нива на престъпността в страната, а извършените за първите пет месеца на годината престъпления са по-малко в сравнение със същия период на миналата година, обобщи директорът на областната дирекция на МВР старши комисар Теодор Атанасов.
От януари насам са регистрирани 908 престъпления, като 38% от тях са разкрити. Най-тежките случаи са две битови убийства, чиито извършители веднага са разкрити и пратени на съд, допълни началникът на Криминална полиция гл.инспектор Николай Кожухаров.
Утихнали са и телефонните измами - регистрираните случаи са 11, като извършителите на две от тях вече са в затвора, чака се решението на съда и за замесените в трета. Наред с това след бързо обаждане в полицията са спасени над 50 000 лева. 
178 килограма нарязан тютюн и 23 кутии цигари без бандерол са открити по време на акциите за разбиване на канали за разпространение на акцизни стоки, а секторът за борба с наркотиците е задържал 245 грама марихуана, 19 грама хероин, 300 грама амфетамин, 20 грама метамфетамин, 33 хапчета екстази и 2 грама кокаин.