Мая ВАСИЛЕВА
Нова постановка на „Аида” ще представи тази вечер Русенската опера. С нея се откриват Вердиевите оперни вечери, които включват още „Набуко“ на 9 юни и „Макбет“ на 14 юни.  
Постановъчният екип на „Аида“ е от изключително висока класа и има амбицията да предложи оригинална драматургично-визулана интерпретация на една от най-играните опери на Верди.
Режисьор и сценограф на постановката е Марко Катена, голямо име сред европейските оперни режисьори, а костюмограф е италианецът Салваторе Русо, дългогодишен художник в Римската опера. Хореографията е поверена на  младата балерина Зорница Петрова, чиито разнородни творчески търсения ще намерят комплексен израз за първи път в толкова отговорна и мащабна художествена задача. На диригентския пулт ще видим талантливата Вилиана Вълчева - отново млад творец с вече утвърден авторитет в България и чужбина. 
Небесната Аида, „одарена с божествена хубост“, както гласи либретото, ще бъде латвийският сопран Алиса Зиновиева. Солистката на Ла Скала е добре позната у нас от гостуванията й, заедно с Русенска опера, в зала 1 на НДК с оперите „Тоска“, „Трубадур“ и „Бал с маски“. Нейният дебют на националната ни сцена през 2015 година  е отново в ролята на Аида в постановка на Русенска опера.
В героичния Радамес ще се превъплъти грузинският тенор Михаил Шешаберидзе - един многообещаващ талант, чиято елегантна фраза го нарежда сред образцовите Вердиеви изпълнители.
След неговото участие в грандиозния спектакъл на „Набуко“ на Арена ди Верона под диригентството на Даниел Орен (2017 година) критиката не скри възторга си: „Тенорът Михаил Шешаберидзе беше образец на великолепно изпълнение на Верди, с легатови линии, балансирани и елегантни във всеки един момент“, четем в авторитетното списание „Opera Wire“. 
Важна стъпка в стремителното израстване на големия талант са и изпълненията на Дон Хосе от „Кармен“ и Марио Кварадоси в „Тоска“  на същата престижна сцена през 2016 и 2017 г., които насочиха вниманието на претенциозната публика в Италия към един певец, умеещ да завладява сърцата с пламенната си изразност и майсторска техника.
С екипа на Русенска опера грузинският тенор работи през есента на миналата година, когато изпълни ролята на пламенния Дон Хосе в нова постановка на „Кармен“. Запомнящо се е и изпълнението му на Калаф в „Турандот“, продукция, с която Русенска опера очарова софийската публика на 10 май т.г. Радамес е третата голяма роля, в която Михаил Шешаберидзе ще се превъплъти пред своите русенски почитатели на 7 юни. С диригентката Вилиана Вълчева грузинският тенор работи за втори път тази година - на 5 януари Вълчева дирижира „Реквием“ на Верди в Театро Франческо Чилеа в Калабрия, където Михаил Шешаберидзе изпълни теноровата партия.
И след толкова звездни обещания, които очакваме тази вечер да превърнат премиерния спектакъл в омагьосващо преживяване, трябва да подчертаем, че продукцията е увенчана с още едно събитие - дебютът на Мариана Цветкова в ролята на Амнерис. Образът на египетската принцеса, въплъщаващ идеята за отхвърлената любов и събиращ (според либретиста) в себе си „демоните на омразата и отмъщението“, е едно сериозно драматургично предизвикателство, което Мариана Цветкова ще добави към своя богат репертоар. Русенската певица със запомнящи се гастроли в миланската Ла Скала, Мюнхенската опера, Берлинската опера, Националния театър в Токио, Земпер опера в Дрезден и много други елитни сцени е известна и с образцовата си вокална интерпретация на нежната любима на Радамес. 
Меломаните няма да забравят дебюта й в ролята на Аида, който беше едно от големите събитията в оперния живот на Русе през 1992 година. Днес, след 26 години, Мариана Цветкова споделя, че към Амнерис я привлича образът на жена с повече изисквания, с повече загуби, но  с изключително сложен емоционален живот.
Надяваме се довечера да видим един нов поглед върху трагичната роля на силната, но отхвърлена жена.