Известният американски баскетболист Денис Родман ще пътува до Сингапур по време на насрочената там среща между президента на САЩ Доналд Тръмп и лидера на Северна Корея Ким Чен Ун. Родман може да окаже неформална помощ в преговорите на върха, пише във вторник електронната версия на "Ню Йорк пост".

Според изданието Родман ще бъде в Сингапур на 11 юни.

Петдесет и седем годишният Родман завърши активната си спортна кариера през 2006 годна. Той редовно участва в различни телевизионни предавания и развлекателни програми, снима се в киното. За популярността на Родман допринася много ексцентричното му поведение и маниерът да се облича екстравагантно.

Баскетболистът е чест гост в Северна Корея. Той е посещавал страната шест пъти, последната му визита е през лятото на миналата година. През февруари 2013 година той, заедно с Ким Чен Ун, бяха на баскетболен мач между американския отбор "Харлем Глоубтротърс" и сборен състав на Северна Корея. през 2014 Родман е в Пхенян три пъти, включително за тренировки на местни баскетболисти. През юни миналата година той отново е в КНДР и подари на Ким Чен Ун книгата "Изкуството на сделката" (The Art of the Deal), написана от Тръмп.

държавният департамент неведнъж повтаря, че Родман не е официален представител и пътува до КНДР като частно лице.

Както съобщи във вторник говорителката на Белия дом Сара Сандърс, срещата на върха на САЩ и Северна Корея ще бъде на 12 юни на сигапурския остров Сантос в хотел "Капела" Президентът Тръмп засега не планира да подписва каквито и да са документи по време на тази среща. Самият той не иска да използва термина "максимален натиск" по отношения на Северна Корея на фона на перспективите за нормализиране на диалога.