Опасенията, че приетата от правителството нова здравна карта ще ореже около 150 легла в русенските болници, се разсеяха след вчерашното съвещание на ръководството на Националната здравно-осигурителна каса с директорите на регионалните клонове.
На него бе потвърдено, че за пръв път касата ще плаща до 100% от използваните легла в здравните заведения. Миналата година заетостта на леглата в Русе е била 70%, което означава, че дори да се вземе решение някъде местата за лежащо болни да бъдат намалени, редукцията ще бъде под реалната използваемост на базата.
Самото разпределение на леглата също няма да бъде правено механично, а след анализ от комисия, която ще бъде съставена от експерти от здравната каса и Регионалната здравна инспекция. Тя ще излезе със заключение до края на седмицата.
РЗОК вече сключи договори с всички болници в Русенско с изключение на УМБАЛ „Канев“ и Комплексния онкоцентър, които имат малки нередности в документацията и ще подпишем веднага след отстраняването им, съобщи директорът на РЗОК Калоян Копчев.
Останалите пет болници вече са получили парите си за април. Това са УМБАЛ „Медика Русе“, Физиотерапевтична болница „Медика“, Кардиологичната „Медика Кор“, Белодробната болница и Многопрофилната болница в Бяла.
След уточняване на леглата им с тях ще се сключат допълнителни анекси, уточни Копчев.