Търговците от русенския битак, които при ремонта на улица „Потсдам“ бяха прогонени от мястото срещу Търговията, вече ще могат да се разположат на нов терен, на който да продават стари вещи и авточасти. От есента на 2016 година Русе е без пазар за употребявани стоки, а любителите на този вид търговия бяха принудени да ходят до Гюргево или на битаците в Сливо поле, Кубрат и съседните градове. Възстановяването на битака в Русе е по идея на шефа на „Общински пазари“ Кунчо Кунчев, който от края на миналата година се е заел с търсенето на подходящо място. Направен е оглед и проучване на около 10 терена, като най-подходящ се е оказал този зад фабриката на „Аристон“ на ъгъла с Гимназията по електротехника и електроника. Мястото по бул. „Липник“ е комуникативно и лесно откриваемо, а в близост няма жилищни сгради и пазарът няма да пречи на русенци. До терена има достъп по две улици с възможност за паркиране, каза Кунчев. 
Пазарът за стари вещи и части за машини и автомобили ще заработи тази събота и неделя и ще се провежда всяка седмица. Той ще отваря в 7 часа и ще продължава, докато има посетители, но не по-късно от 15 часа. Теренът е за около 70 места за моторни превозни средства, отделно ще има и свободна площ. Мястото е подравнено, направена е трошено-каменна настилка, за да могат автомобилите да влизат, а в момента се разчертава, за да има и подредба. Цената за разполагане на бус е 8,60 лева на ден, за автомобил - 6,20 лв., а в свободната площ за маси търговците ще заплащат по 50 стотинки за квадратен метър. Шефът на „Общински пазари“ подчерта, че цените са по-ниски в сравнение с другите големи градове, като даде за пример Стара Загора, където таксите започват от 10 лева. 
За търговците и клиентите е осигурена химическа тоалетна, а след провеждането на всеки пазар теренът ще се почиства. На входа на битака ще има поставен правилник, за да се запознаят участниците какво е разрешено и забранено. Кунчев беше категоричен, че на пазара няма да се продават стари коли, тъй като в града има достатъчно автокъщи, няма да се предлагат и никакви нови стоки, плодове, зеленчуци, фермерски продукти. 
Проучванията показаха, че хората имат нужда от място, където да продадат излишните си вещи или да си купят на добра цена нещо запазено и работещо, което ще им е от полза, допълни още Кунчев.