Интересно пътешествие по сцената и зад кулисите на операта предлага новият филм на БНТ Русе „Деца в операта“. В него се разказва как Държавната опера в Русе осъществи европейската премиера на детското оперно произведение „Рицарски поход“ от американския композитор Карл-Пол Волрат. Филмът ще бъде излъчен по БНТ2 на 2 октомври, неделя, от 15,50 и ще бъде едно добро напомняне, че макар това да е денят на изборите, животът не е само политика и по-точно - че политиката трябва да служи на живота, а не обратното. 
Ръководството на операта в Русе и режисьорът на спектакъла Пламен Бейков харесват идеята да поставят тази детска опера, въпреки трудностите свързани с нея. Голямото предизвикателство в това произведение от музикална гледна точка е, че то е написано предимно за момчета в пубертетна възраст, когато гласовете им мутират, и подходящи гласове е изключително трудно да бъдат намерени. 
Главната роля в „Рицарски поход“, малкият Никълъс, се играе от шестокласника в русенското Музикално училище Мартин Цанев. Голяма част от останалите роли в произведението обаче се играят от деца от Русенската детска опера - един проект на Държавната опера в Русе. Той съществува от пет години и за пореден път доказа, че е бил една изключително добра идея, защото учи десетки талантливи и музикални русенски деца на сценично поведение и ги подготвя за музикална сценична кариера.
Първото и единствено досега представяне на сцена на „Рицарски поход“ е било в САЩ през 1966 година. Цели 56 години по-късно, на същата дата, 12 юни, операта видя бял свят в Европа, България, Русе. За втори път „Рицарски поход“ ще се играе на русенска сцена на 2 октомври от 19 часа в Доходното здание. Автор на филма е Ивелина Белчева, режисьор е Евгений Иванов.