Соларна беседка с фотоволтаици, която позволява едновременното зареждане на 6 смарт устройства, е най-новото изделие от серията „Solar City“ на русенската фирма „Ас-Строй“. Първата пилотна бройка вече е инсталирана в двора на Русенски университет по съвместен проект с Факултета по електротехника, електроника и автоматика. 
Беседката отдалеч привлича погледа с оригиналния си дизайн и знака мълния, който открай време означава наличието на електричество. Покривът й е 50W фотоволтаичен панел, електричен заряд от който се съхранява в батерия, позволяваща зареждането на устройствата дори и в тъмните часове на деня. Снабдена е с 6 броя USB изводи за захранване на смарт устройства. Възможно е да се постави и по-мощен фотоволтаичен панел, както и дискретно осветление.
Соларната беседка е част от разработките на „Ас-Строй“ за интегриране на фотоволтаичните панели в градската среда. Те се стремят да дадат лесно и безплатно за потребителите решение на всеобщия проблем с изчерпването на батериите на нашите смарт устройства и то в най-неподходящите моменти. 
Със серията „Solar City“ русенската фирма се стреми да предложи максимален брой изделия, които да спомагат безпроблемното ползване на умни устойства. През миналата година „Ас-Строй“ предложи соларни спирки за градския транспорт с автономно осветление и възможности за зареждане на смартфони, каквито вече са монтирани в Ботевград и Провадия. След беседките в списъка изделия идват соларни пейки и стойки за паркиране на велосипеди. Следваща стъпка ще бъде добавяне и на устройства за безжично зареждане, каквото позволяват най-модерните марки смартфони. 
Подобни соларни изделия са съвсем непознати за България и с тях „Ас-Строй“ се цели в една неразработена досега и много перспективна пазарна ниша. Много повече обаче се разчита на продажбите в съседна Румъния, сподели за „Утро“ собственикът на фирмата Асен Тодоров.